Productie gevelstenen Design Museum Gent halfweg

Al ongeveer twee jaar is het Design Museum Gent gesloten. Want aan de Drabstraat verrijst DING, een nieuwe zijvleugel. En ook de ‘moderne’ achterbouw van het museum wordt grondig aangepakt. De ooit aangekondigde timing van ‘ongeveer twee jaar‘ voor al die werken was wat optimistisch. Maar we kregen intussen al interessante archeologische vondsten in ruil voor wat extra geduld, zoals een houten fundering uit de Middeleeuwen.

Met de gevelstenen van DING gaat het ook prima. De ‘Gent Waste Brick’ wordt op de Arsenaalsite in Gentbrugge geproduceerd met onder andere Gentse afvalstromen. Ze worden niet gebakken maar geperst, wat veel fossiele energie uitspaart. En door dat dichtbij te doen, op amper vier kilometer van de bouwplaats, zijn er ook uitzonderlijk weinig transportkilometers nodig. Nauwelijks vrachtwagens, geen bakovens en gemaakt met onder andere kalk en minerale reststromen zoals zand en glas: zo proper zijn stenen allang niet meer geweest. En nog goed nieuws: momenteel zijn er  al meer dan 42,500 stenen geperst, daarmee zijn de makers voorbij halfweg.

Het publiek kon het persproces van de Gent Waste Bricks drie weken lang volgen op de Arsenaalsite, waar ook lezingen en andere evenementen plaatsvonden en lokale & internationale ontwerpers en kunstenaars experimenteerden met het nieuwe materiaal. Enkele beelden hiervan bij dit bericht.

Lees hier meer over het productieproces van deze vernieuwende Gent Waste Brick >


door