Muller Van Severen sluit Design Museum Gent

In de lente van 2022 gaat Design Museum Gent dicht. Voor ongeveer twee jaar toch, tot de ingrijpende verbouwingen voorbij zijn. Want  achteraan, op het braakliggende terrein in de Drabstraat, verrijst straks een gloednieuwe vleugel. En ook het huidige ‘moderne’ gebouw in de achtertuin krijgt een extreme make-over. Over het nieuwe bouwwerk en de duurzame, ecologische insteek, is onlangs een tentoonstelling geopend in de kelderverdieping van het museum: VerbinDING, van concept tot plan. Daarin tonen de architecten van TRANS, Carmody Groarke en RE-ST de ontstaansgeschiedenis van dat plan en gaan ze ook concreet in op vernieuwende ideeën, zoals hun poging om te werken met een ‘geperste’ (en dus niet gebakken) gevelsteen, gemaakt uit leem en.. Gents afval. In de gratis toegankelijke binnentuin van het museum kan je trouwens een proefopstelling met die circulaire gevelstenen gaan bekijken. Ze worden er aan weer en wind blootgesteld samen met hun niet-circulaire voorouders.

Maar goed, dé expo die de sluiting voorafgaat is 10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie.  Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het ontwerpersduo Fien Muller en Hannes Van Severen in hun thuisstad Gent. Zoals de titel het zegt doken ze in de museumcollectie en deden aan design pairing: ze laten hun eigen creaties dialogeren met een 100-tal stukken van andere grote designers. Zoals Alvar Aalto, Harry Bertoia, Léon Stynen, Jean Prouvé, Willy Van der Meeren, Huib Hoste en uiteraard ook Maarten Van Severen. Daarnaast komen in de historische salons van het museum videogewijs ook 10 mannen en vrouwen aan het woord die belangrijk zijn geweest voor hun parcours, zoals Veerle Wenes, Lowie Vermeersch en Mette & Rolf Hay. Bijpassende designstukken vertellen mee het verhaal. Een betere afsluiter dan deze nieuwe tentoonstelling had het Design Museum Gent niet kunnen bedenken.

VerbinDING en 10 jaar Muller Van Severen lopen allebei nog tot 6 maart 2022 in Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent.

 

 

 

 

 

Foto’s © Frederik Vercruysse & ZNOR

 


door