Anders citytrippen met Best Buildings Holland

Een citytrip in Nederland kan je voorbereiden door wat te googelen. Of door een échte stadsgids te kopen, bij voorkeur een die ook verborgen plekken onthult, zoals de ‘500 Hidden Secrets’-serie van uitgeverij Luster. Maar er is nu ook een ander, minder voor de hand liggend alternatief: Best Buildings Holland, een nieuw boekje van dezelfde uitgeverij. Daarin vind je 84 architectuurparels van 1900 tot nu. Laat die selectie je rode draad zijn bij het citytrippen bij de Noorderburen en je komt op de mooiste plekken. En bij elk belangwekkend gebouw krijg je wat uitleg. Niet te veel, maar wél de essentie en dus net genoeg om jouw persoonlijk parcours vast te leggen en je kennis bij te spijkeren.

Net als bij het eerder verschenen Best Buildings Belgium, dat intussen aan zijn tweede editie toe is, was de werkwijze ook hier: vraag aan plaatselijke architecten, interieurarchitecten en architectuurkenners een persoonlijke top 10 van de strafste Nederlandse gebouwen. En bekijk dan welke vaak terugkomen en de moeite waard zijn om opgenomen te worden in een gemeenschappelijk toplijst. In Nederland gaven 22 zulke experts hun voorkeuren door. Van de meesten kreeg coördinator Toon Lauwen exact tien toppers, maar sommige architecten deden hun reputatie alle eer aan en gaven er – eigenzinnig als ze zijn – meer door. Prima, want al deze lijsten vind je onverkort achteraan in het nieuwe boek, zodat je niet alleen de uiteindelijke 84 topgebouwen voorgeschoteld krijgt, maar ook per kenner kan nalezen wat hij of zij allemaal uitmuntende, inspirerende Nederlandse architectuur vindt. Een goedgevulde schatkamer met architecturale tips is dat.

Best Buildings Holland heeft een erg handig formaat, zodat je het makkelijk kan meenemen, ook doorheen de stad. En erg fijn is de bonte mix van architecturale hotspots. Van historische ‘must sees’ van rond 1900 zoals de Amsterdamse Koopmansbeurs (1898-1903) tot zeer recente, zoals de Rotterdamse Markthal (2009-2014) of de renovatie van het muziekpaviljoen Musis Sacrum in Arnhem (2015-2017). Ook gebouwen met allerlei functies passeren de revue: musea, bibliotheken, boekhandels, sociale woningen, banken, flatgebouwen, cinema’s, kantoren, openluchtscholen, tot zelfs markante benzinestations, geluidsschermen en sluizencomplexen. Het gros bevindt zich in het midden van het land, met Amsterdam (18), Rotterdam (15) en Den Haag (9) als uitschieters. Maar je vindt er ook elders, van Groningen (Groninger Museum) tot Maastricht (Boekhandel Dominicanen & Academie Beeldende Kunsten). Stof genoeg dus voor veel meer dan één geslaagde architecturale citytrip.

Best Buildings Holland, bij uitgeverij Luster, 200 pagina’s voor 21 euro.

Foto’s © Roel Hendrickx en Ralf Richter (Eye Film Museum)


door