De betonnen paddenstoelen van Alfred Hardy

Er wordt gelachen met onze ‘ugly Belgian houses’, maar wie focust op wat mooi is, weet dat België een architecturale schatkamer is. In ons land vind je prachtige gebouwen, zoals de Koninklijke serres in Laken, vele Art Nouveauwoningen of sterke voorbeelden van naoorlogs modernisme. En het goeie nieuws is: 94 van die parels staan nu in het nieuwe Best Buildings Belgium. Een heerlijk boekje om thuis in te grasduinen of om mee op stap te gaan, op zoek naar deze indrukwekkende gebouwen. ZNOR neemt u virtueel al even mee naar enkele van die ‘best buildings’. Vandaag de ‘paddenstoelen’ uit 1947 van de Belgische architect Alfred Hardy (1900-1965), aan de Humbeeksesteenweg in Grimbergen.

In 1964 werd in het New Yorkse Museum of Modern Art de overzichtstentoonstelling Twentieth Century Engineering gehouden. Hierop was één Belgisch ontwerp te zien: de betonnen vliegtuighangars van de Belgische architect Alfred Hardy. Het zijn unieke en voor die tijd baanbrekende voorbeelden van de ‘paddenstoelconstructie’ waarop Hardy een patent had genomen. De ronde loodsen zijn 7 meter hoog en hebben elk 2000 m2 opslagruimte. De zelfdragende constructie van gegoten beton steunt binnenin op vier kolommen, en waait daarboven open als een paraplu. Er zijn geen buitenmuren, enkel een aaneenschakeling van aluminium schuifpoorten die overal open kunnen. De vliegtuigen kunnen door die poorten en de ronde vorm van de loods op elke plek binnen en buiten gerold worden — binnenin is dus veel minder manoeuvreerruimte nodig dan in een rechthoekige loods. In 2006 werden de loodsen beschermd als monument, en ze kunnen (met de rest van het vliegveld) bezocht worden onder begeleiding van een gids.


Tekst & beeld uit Best Buildings Belgium, tweede editie (2018), bij uitgeverij Luster, 234 pagina’s architecturale geschiedenis voor 19,95 euro.

 


door