Ilse Selhorst: secuur geschilderde zoektocht

Sommige kunstenaars bouwen in stilte aan hun oeuvre, verschansen zich met hun doeken in hun atelier. En komen er maar een keer om de zoveel jaar mee naar buiten. Zoals Ilse Selhorst, die voor het eerst sinds lang uit haar zolder afdaalt om de vrucht van haar arbeid tentoon te stellen, in de Gentse Kalversteeg, bij de nog jonge galerie Arts & Parts. Ze toont er vakkundig geschilderde taferelen, fijn en fragiel, met telkens een langzaam te ontrafelen verhaal.

Dirk Pauwels over het werk van Ilse Selhorst, die al meer dan 20 jaar in stilte parels schildert: ‘“De hemel is niet blauw en de vleugels van de meeuw kraken.” Ilse Selhorst schildert secuur! Ze bundelt haar artistieke kundigheid in een zoektocht naar het niet vinden van wat gevonden moet worden. Er worden personages opgevoerd in onwezenlijke taferelen waarvan de vertelling ons in verwarring brengt, metaforische wandelingen in een binnenwereld bevolkt met wezenloze- en zo niet, rusteloze zielen. Er is geen balsem voorhanden voor de wonde, maar achter een muur van eenzaamheid kan zich ook heel wat empathie verschuilen. En er is troost want het licht van de humor schemert tussen de smalle spleet van de deur. Je stapt er in als kijker, maar niet zomaar. De krassen op de ziel of de herinneringen daaraan werden minutieus op doek gedocumenteerd en juist daarom is het werk van Ilse Selhorst zo intrigerend, neen, zo innemend. Proberen binnen te dringen in haar wereld kost tijd, misschien ook iets van inzicht, want weet, maar vergeet nooit… eens het geheim prijsgegeven, heeft men niets meer achter de hand, want laat ons eerlijk zijn; wat geweten is heeft niets meer nodig!’

De expo van Ilse Selhorst loopt nog tot 29 november 2015 in Arts & Parts, Kalversteeg 1e, 9000 Gent. Elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 19 uur.

Ilse Selhorst affiche

 

 

 


door