Start van tiendaags totaalfestival ‘Closer/dichterbij’

Liesbet4Artiesten die artiesten kiezen, artiesten die hun eigen kader bepalen. Dat is Closer/dichterbij, een tiendaags totaalfestival dat nu donderdag 1 oktober start in Antwerpen én van opzet meer dan veelbelovend klinkt. De organisatoren spreken van “een welriekende potpourri van beeldende kunst, muziek, theater, literatuur en gastronomie.”

De intuïtief verzamelde groep kunstenaars gaat gedurende 11 dagen lang aan de slag op de veelhoekig en -kantige locatie van de voormalige krachtcentrale het Zuiderpershuis, dat al een tijdje onderkomen biedt aan allerhande popupprojecten, in afwachting van een definitieve nieuwe bestemming.

Drie curatoren stelden het programma van de tweede editie samen: muzikant Gregory Frateur (Dez Mona), beeldend kunstenaar Stijn Dierckx en chefkok Herwig Belmans. Voor het expogedeelte nodigde Stijn Dierckx drie verwante zielen uit: het beeldhouwersduo Cristian Bors & Marius Ritiu (galerij Marion de Cannière), die hij leerde kennen tijdens zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, en beeldend kunstenares Liesbet Waegemans, om naast hemzelf vorm en inhoud te geven aan de tentoonstelling ‘We feel much feelings’. De tentoonstelling vertrekt vanuit het hoogstpersoonlijke (‘feelings’), en vanuit de moeilijke maar humoristische poging (‘much feelings’) om daaraan uitdrukking te geven. De kunstenaars gaan uit van het concrete en alledaagse – van tafels en stoelen, Vileda vaatdoeken tot blinddoeken, katten, konijnen – om vervolgens universeel herkenbare thema’s als verdriet, verlies, eenzaamheid en verbondenheid aan te snijden. Intrigerend en met de nodige dosis zelfrelativering. Waegemans toont er samen met eerder werk (zie onze ZNOR-bijdrage, over haar eerste solo-expo ‘The world needs some sleep’) ook zes nieuwe werken, waaronder deze geblinddoekte kat (zie foto bovenaan). Delicaat én van een bedrieglijke rust, want evengoed confronterend.

Jonge wolven versus gevestigde waarden

Go March Gregory Frateur, frontman van de Antwerpse formatie Dez Mona, stelt het podiumprogramma samen en chartert daarbij zowel jonge wolven als gevestigde waarden uit de verschillende werelden van muziek en geschreven en gesproken woord. Gasten zijn onder meer Admiral Freebee, Spinvis, Go March (foto), The Van Jets en Kris Dane. Frateur zelf herneemt uitzonderlijk de concertante opera Sága, die hij in 2011 creëerde samen met het barokensemble BOX. Het Zuiderpershuis wordt bovendien omgetoverd tot een concertzaal zoals u ze daar niet eerder zag, kwestie van tot een intiemere concertervaring te komen. Nieuw is dat dit jaar ook acteurs en choreografen onder de arm worden genomen om een performance te geven.

Onder de palmen

Connie PalmenOok de Nederlandse schrijfster Connie Palmen (foto) tekent present: zij viert haar zestigste verjaardag op 11 oktober in de door Behoud de Begeerte uitgekiende slotavond. Ze leest zelf voor uit haar fonkelnieuwe roman Jij zegt het, over de woelige relatie tussen Ted Hughes en Sylvia Plath. Yannick Dangre, Jan Decleir, Veerle De Wit, Kristien Hemmerechts, Han Kerckhoffs, Tom Lanoye, Erwin Mortier, Mai Spijkers, Olga Zuiderhoek bloemlezen uit het oeuvre van la Palmen. Els Dottermans, Gregory Frateur en Sven Ratzke zingen. En net als tijdens de eerste editie van Closer/dichterbij creëert chef-kok Herwig ‘Harry’ Belmans een culinair programma in zijn pop-up restaurant H.A.R.R.Y. waar u kan proeven waarom deze keukenprins steevast door de groten der muziektempels op tournee wordt gevraagd. Het openingsfeest is geheel gratis. Er is ook een bar die tijdens het festival chillruimte op overschot biedt.

Dirk Leyman

Closer/dichterbij van 1 tot 11 oktober in het Zuiderpershuis. De expo is dagelijks vrij toegankelijk van 11 tot 18 uur, soms ook tot 23 uur. Voor de andere evenementen heb je een ticket nodig, de prijzen cirkelen rond de 20 euro per avond. Na de optredens zijn er telkens top-dj’s aan het werk. Op de openingsavond wordt de toon gezet met Carlo Tune-Up, Switch en Sin City Hoppers. De organisator achter het evenement is vzw Den Tunnel.

Spinvis

 

 

 

 

 

 

Spinvis

Closer1


door