Riken Yamamoto wint Pritzker Architecture Prize 2024

Riken Yamamoto wint Pritzker Architecture Prize 2024

Riken Yamamoto, een straffe architect en maatschappelijk voorvechter uit Yokohama, werd zopas bekroond met de Pritzker Architecture Prize 2024, de hoogste eer in de architectuurwereld. In zijn werk brengt hij verbindingen tot stand tussen publieke en private ruimtes, wat zorgt voor meer harmonieus samenleven, ondanks allerlei verschillen. Hij pleit voor een herdefiniëring van gemeenschap als een ‘gevoel één ruimte te delen’, waarbij naast privacy ook veel aandacht wordt besteed aan samenwerking en solidariteit.

Yamamoto’s architecturale benadering richt zich op het creëren van ruimtes die niet alleen functioneel zijn, maar ook gemeenschapsvorming stimuleren. Zijn ontwerpen omvatten zowel kleine als grote projecten, variërend van privéwoningen tot openbare gebouwen, en van scholen tot stadsplanning. Hij streeft ernaar mensen zich verbonden te laten voelen met hun omgeving en met elkaar. Zijn werk wordt geprezen om zijn vermogen om het alledaagse buitengewoon te maken en om rust en harmonie te brengen in de stedelijke omgeving.

Sterke aandacht voor gemeenschapsvorming

Yamamoto drukte het zo uit: “For me, to recognize space, is to recognize an entire community. The current architectural approach emphasizes privacy, negating the necessity of societal relationships. However, we can still honor the freedom of each individual while living together in architectural space as a republic, fostering harmony across cultures and phases of life.”

De erkenning van Yamamoto als Pritzker Architecture Prize Laureaat onderstreept zijn bijdrage aan de architectuurwereld en zijn impact op de samenleving. Zijn aandacht voor het bevorderen van sociale cohesie en zijn streven naar inclusiviteit en verbondenheid zijn een ​​voorbeeld voor architecten wereldwijd.


door