Rubenshuis klaar met ruwbouw nieuw onthaalgebouw

Voor het Antwerpse Rubenshuis voltooide de aannemer zopas de ruwbouw van een gloednieuw onthaalgebouw. Zowel deze nieuwe constructie als de achterliggende baroktuin zullen in de zomer van 2024 – als alles goed gaat – helemaal klaar zijn. Voor de restauratie van de oude gebouwen op de site moeten we nog wachten tot minstens 2030, zo staat te lezen in het masterplan.
Robbrecht en Daem architecten verwijzen met dit gebouw naar de rijke bouwtradities van de Italiaanse palazzi én naar de kunst van Rubens. De gevel is opgebouwd uit horizontale lijnen en verticale zuiltjes, die volgens de ontwerpers doen denken aan de gespierde lichamen in Rubens’ schilderijen. En de grote wenteltrappen binnen referren samen met het voortdurende lichtspel van de zuiltjes buiten aan dan weer aan de beweeglijkheid van Rubensiaanse composities. Het gebouw is opgevat als twee reusachtige boekenkasten tegenover elkaar, over de volledige hoogte. Ook dat is geen toeval: op deze plek bezat Rubens op het einde van zijn leven drie huizen voor zijn indrukwekkende bibliotheek. De achtergevel van het gebouw is ontworpen als voorgevel op de tuin, net zoals bij het bestaande historische gebouw. Zo zijn beide gebouwen via de tuin met elkaar verbonden.

Ga en bekijk de nieuwe ruwbouwgevel zelf: onthaalgebouw Rubenshuis, Hopland 13, Antwerpen. Opening zomer 2024.

Foto’s © Frederik Beyens


door