Valerie_traan opent in Oostende Valerie_troost

Oostende wordt wel eens ‘Gent Plage’ genoemd. Omdat er zoveel Gentenaars passeren en flaneren. Of voorgoed stranden. Maar ook Antwerpen heeft de Koningin der Badsteden ontdekt. Zo opent Valerie_traan, de Antwerpse galerie van eigenares Veerle Wenes ook een dependance in dé stad aan zee: Valerie_troost gallery. In het volle centrum, aan de Hertstraat nummer negen, waar vroeger galerie Tom Gerits huisde. Samen met curator Frank Maes opent ze de nieuwe plek aan zee op zondag 26 november, van twee tot zeven, met een opening drink en al.
In principe is het Oostendse kunsthuis open in juli en augustus, in Antwerpen sluiten ze dan. Maar tijdens expo’s zal Valerie_troost ook buiten de vakantiemaanden te bezoeken zijn, telkens van vrijdag tot zondag, van twee tot zeven.

De tentoonstelling in Valerie_troost gallery – in Oostende dus – loopt van 26 november tot zondag 7 januari 2024, met werk van fotografe  Sine Van Menxel (°1988, woont en werkt in Antwerpen) en schilder Charl van Ark (°1951, doet hetzelfde in Enschede).

Dit is hoe Valerie_troost deze twee artiesten omschrijft:

Sine van Menxel beoefent een heel concrete soort fotografie. Het fysieke, experimentele werk in de donkere kamer is in haar kunstpraktijk cruciaal. De reden om met een ogenschijnlijk gedateerd medium als analoge fotografie te werken, heeft niets met nostalgie te maken, maar met het verlangen om dit medium en zijn machinerie van binnenuit te verkennen en te bespelen, om er in dialoog mee te treden. Gezien dit werken ‘van binnenuit’ hoeft het niet te verwonderen dat ze, op een letterlijke, lichamelijke wijze, zelf soms in haar werk aanwezig is.’

Charl van Ark maakt schilderijen waarin compositie of kleur nauwelijks een rol spelen. Cruciaal is de huid van het schilderij, en de wijze waarop de beleving van ruimte en licht in het werk een neerslag vinden. Persoonlijke, ogenschijnlijk onbeduidende anekdotes of toevalligheden – ‘kleine momenten’ – vormen motieven, die vanuit een verlangen om ze een duurzaamheid te verlenen, diverse keren herwerkt worden. Voor Charl van Ark vormt elke tentoonstelling ‘een werk op zichzelf’. Het doel is – zoals hij het zelf uitdrukt – om met autonome werken in een onbekende ruimtelijke situatie spelend, tot vernieuwende en verrassende inzichten te komen.’

Valerie_troost gallery, Hertstraat 9, 8400 Oostende. Vanaf 26 november 2023.

Terras, 2018, Sine Van Menxel en Atelieropname 04.11.2024, Charl van Ark © kunstenaars


door