Bas Smets ontwierp monument voor slachtoffers Bende van Nijvel

Vandaag 8 november 2023 is aan de Delhaize in Aalst een herdenkingsmonument onthuld ter ere van de slachtoffers van de Bende van Nijvel, die morgen precies 38 jaar geleden acht dodelijke slachtoffers maakte in en rond de supermarkt. De gerenommeerde landschapsarchitect Bas Smets kreeg de opdracht het monument te ontwerpen. Het werd een serene en blijvende herdenkingsplaats voor nabestaanden en iedereen die werd beïnvloed door de tragische gebeurtenissen. Smets creëerde een achthoekig bouwwerk met ook Ginkgo Biloba’s, de boomsoort die naar verluidt al het langst bestaat op aarde en symbool staat voor overleving en hoop.

Bas Smets, trouwens ook de ontwerper van het monument in het Zoniënwoud voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Maalbeek en Zaventem (2016), toonde zich trots over het resultaat: “We zijn erin geslaagd een plek te creëren, aan de rand van de Delhaize-parking en nabij het aangrenzende natuurgebied Osbroekpark, die rust en sereniteit uitstraalt. De acht dodelijke slachtoffers die vielen tijdens de aanslag in Aalst, werden vereeuwigd in het monument. Elk van de acht zijden verwijst naar één van deze omgekomen mensen.”

Te bekijken: Delhaize Aalst, Parklaan 50a. Ligt aan de ingang van het Osbroekpark, wat meteen mee te bezoeken is.


door