Koen Vanmechelen opent solotentoonstelling in Bangladesh

Koen Vanmechelen opent morgen zijn nieuwe solotentoonstelling ‘Dream of Human Nature’. En wel in de Brihatta Art Foundation, in Dhaka, Bangladesh. Hij onthult er de ‘Mechelse Aseel’, zijn nieuwste kippenkruising. Daartoe voegde hij kippengenen uit Bangladesh toe aan zijn artistieke kruisingsproject, het Cosmopolitan Chicken Project (CCP). De diversiteit van deze kip wordt vastgelegd in ‘Open Secret’, een boek dat gebruikmaakt van DNA-mappingtechnologieën en de toenemende hybriditeit van de CCP illustreert. Koen Vanmechelen: “‘Open Secret’ is een eerbetoon aan de diversiteit van onze planeet en een archief van tientallen jaren van kruisen”.
In Dream of Human Nature komen kunst, wetenschap en community samen. Deze interactieve expo nodigt de bezoekers in Bangladesh actief uit om samen te onderzoeken hoe we een duurzamere toekomst kunnen dromen en creëren, en om de natuur te ontdekken als een bibliotheek van kennis.
Deze expo verkent de dwingende noodzaak om onze dromen te verbinden met de realiteit van ons bestaan. Vanmechelen benadrukt het belang van onderlinge communicatie en verbondenheid, van gemeenschapskunst en genetica, en roept op tot duurzaam samenleven, co-existeren, met elkaar.

Dream of Nature, solotentoonstelling van Koen Vanmechelen in Dhaka, Bangladesh. Van 4 tot 30 november in de Brihatta Art Foundation, curator Bishwajit Goswami. Een cataloog komt binnenkort nog uit het ei.

Beelden & artistieke inhoud Dream of Human Nature © Koen Vanmechelen, 2023


door