Wallonië krijgt eerste lichtfestival: Mons en Lumières

In Vlaanderen bestaan ze al meer dan tien jaar, de lichtfestivals. Denk aan het Lichtfestival Gent (sinds 2011) dat ook volgend jaar weer loopt, de ‘lichtbelevingswandeling’ Wintergloed in Brugge of  het Lichtkunstfestival (un)Holy Light in Leuven. En nu duikt dit warme winteridee voor het eerst ook in Wallonië op. In Mons, of Bergen zoals het hier heet, met ‘Mons en Lumières‘. Naar eigen zeggen wordt dit het grootste winterevenement in het zuiden van het land, gespreid over acht avonden: van 25 tot 28 januari en van 1 tot 4 februari 2024, telkens van 18.30 uur tot middernacht. In het historische, middeleeuwse centrum van de Europese Culturele Hoofdstad 2015 leidt een parcours van drie kilometer je langs 25 lichtinstallaties en projecties, van nationale en internationale kunstenaars. Met als rode draad: ‘Tussen poëzie en surrealisme’. Er rondlopen en van genieten is helemaal gratis.

Mons en Lumières, van 25 tot 28 januari en van 1 tot 4 februari 2024 in de binnenstad van Bergen, toegang gratis.
Beeld © Mons en Lumières en Magic Monkey


door