Filip Claus: na een lange carrière, de ultieme oogst

In de Gentse Sint-Pietersabdij opende een nieuwe overzichtstentoonstelling met werk van Filip Claus (Aalst, 1957). De fotograaf dook daarvoor twee jaar lang in zijn archief en selecteerde daaruit bijna 120 beelden die zijn eigen carrière scherp samenvatten. In een eerste zaal focust hij vooral op binnenlandse reportages en politieke portretten, waaronder een reeks haast iconische beelden van Jean-Luc Dehaene, Pieter Decrem, Filip Dewinter, Frank Vandenbroecke en Bert Anciau. In de grotere exporuimte neemt hij ons mee op zijn journalistieke reizen naar buitenlandse conflicthaarden, onder andere in Israël, Congo, Egypte, Roemenië, Irak en Iran. Doorheen alle beelden loopt één rode draad: telkens fotografeert hij mensen. Daarbij schuwt hij duidelijk het contact niet. Naar verluidt was hij een meester in het ‘in zijn foto’s trekken’ van wie hij wilde portretteren. Ondanks zijn soms nukkige imago, kwam hij vlot en vaak vlot pratend dichtbij en legde met veel oog voor detail het beeld vast. Het is zoals hij zelf zegt: fotograferen begint met kijken, cadrages en mogelijkheden zien, durven dichter komen, kansen grijpen en snel afdrukken. Want zeker in de fotografie is dit een waarheid als een koe: niet geschoten is altijd mis.

Tegelijk met de opening van de expo, bracht MER. B&L, de art imprint van Borgerhoff & Lamberigts, het gelijknamige fotoboek OOGst uit. En dat deed de uitgeverij met dezelfde zin voor detail die de fotograaf kenmerkt. Het formaat is heerlijk groot (geopend ca. 60 x 30 cm), de foto’s krijgen genoeg ruimte (met veel deugddoende witruimte ook), en alle teksten komen resoluut na de foto’s, achteraan in het boek. Waardoor de beelden volop voorrang krijgen, ze mogen eerst spreken. Zijn compagnon de route en journalist Filip Rogiers komt daarna aan het woord, net voor de miniatuurfoto’s met verhelderende bijschriften. En helemaal achteraan, op dezelfde pagina als het colofon: een dankwoord van Filip Claus zelf. Kort en bescheiden. Alsof hij wilde zeggen: ‘Meer uitleg hoeft niet: 40 jaar straffe beelden vertellen hoedanook mijn hele verhaal.’

De expo Oog(st) loopt van 12 mei tot 20 augustus in de Sint-Pietersabdij in Gent. Het boek OOGst, uitgegeven bij MER. B&L, is 160 pagina’s & bijna 1,5 kg dik, en het jouwe voor 45 euro. Filip Claus was van 1982 tot 2009 huisfotograaf bij De Morgen en werkte nadien voor andere opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Beelden hieronder © Filip Claus, Philip Van Outrive e.a.


door