Fotograaf Jan Henderik postuum geëerd met overzichtsboek

Nieuw, mooi vormgegeven overzichtsboek met werk van Jan Henderik (1935-2018). Deze fotograaf, avonturier en bohemien liet een rijk en veelzijdig oeuvre na. Van privé familiefoto’s en portretten tot straatfotografie, reclame, modeshoots, naakten en abstracte reisdocumentaires. Na het overlijden van zijn vrouw werd zijn hele archief doorploegd, en een selectie gemaakt. Het resultaat daarvan is net uitgegeven bij Hannibal Books. Met daarin ook boeiende bijdragen van Hugo Borst, Wanda Waanders, Vincent Mentzel en Wilfried de Jong.

Enkele quotes:

“Denken aan Jan Henderik is beelden zien. Beroemde beelden: mode, reizen naar verre landen, naar het kleurige Afghanistan, naar de Sahara. Wat was ik als jongetje van net in de twintig diep onder de indruk van deze man, en dat is zo gebleven.” – Vincent Mentzel

“Jan Henderik heeft de mensen uit het Justus van Effenblok eigenlijk allemaal krachtig geportretteerd. Hun ogen lokken je naar binnen in het gewone en toch bijzondere leventje in het jaar 1974.” – Wilfried de Jong

“Zijn werk springt werkelijk alle kanten op, er is geen eenduidige lijn in het oeuvre van Jan Henderik.  Het is alles, rijk in stijlen, vol van ervaring. Een oerbron van energie.” – Hugo Borst

“Jan Henderik laat een rijk archief na. Een oeuvre dat ontzettend eclectisch is. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik heb geen bepaalde stijlvoorkeur in de fotografie. Dat komt, geloof ik, omdat ik ontwerper ben.’” – Wanda Waanders

“Het leven met mijn vader was nooit saai. Voor zijn werk haalde hij alles uit de kast, tot aan halsbrekende avonturen toe. Hij belandde altijd wel in hilarische situaties, klein en groot. Maar op een of andere manier voelde ik me altijd veilig bij hem. Hij hield de regie altijd in handen.” – dochter Marleen Deiters-Henderik

Jan Henderik, Hannibal Books, hardcover, 220 p., 45 euro.
Nog tot 26 maart 2023 loopt nog een expo in galerie Weisbard, Rotterdam.
Stadsarchief Rotterdam over Jan Henderik.
En ook NOS berichtte hierover.

Alle beelden © Jan Henderik

 

 


door