De wondere wereld van Sanja Marušić

Het einde van de winter nadert, hoog tijd voor wat meer kleur. Dat is preciés wat Sanja Marušić (1991) ons brengt. Met haar eerste solotentoonstelling ‘Out Of This World’, in het Nederlands Fotomuseum. En met het al even kleurrijke fotoboek ‘The Endless Coloured Ways’, pas uit bij Hannibal Books.

Nu spatten de kleuren van haar beelden, maar het was ooit anders. Toen ze aan Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde (tot 2013), fotografeerde ze twee jaar lang alleen in zwart-wit. En al pakte ze het nadien anders aan, de eenvoud en soberheid daarvan, vind je ook nu nog in haar werk terug. En net als toen, is ze ook nu vaak zélf het onderwerp van haar foto’s. Zo verkent ze haar wereld. En toont ze die ook aan de toeschouwer. Maar nooit helemaal. Ze is spaarzaam op wat ze blootgeeft. Maar dat doet ze dan wel met verve.

Zowel op de expo als in het boek vallen de series ‘Eutierria’, ‘Before You’ en ‘With You’/’Sasha & Sanja’ op. Daarmee tast ze haar eigen leven af, dat samen met haar man, haar zwangerschap en hun leven met een kind. Marušić brengt de veranderingen in kaart. Lichamelijk, maar vooral ook relationeel. Daartoe fotografeert ze soms in onmetelijke landschappen, maar vaak ook gewoon in de huiskamer. Waarbij ze de foto’s niet alleen opdirkt met kostuums en rekwisieten (die ook te zien zijn in de expo), maar ze vooral ook beschildert en bewerkt met analoge en digitale middelen.

Dit is prachtig werk. Sober en energiek tegelijk. Persoonlijk en toch wat afstandelijk. En boordevol kleur. Wat deugd doet, na een lange winter in zwart-wit.

Out Of This World, de eerste solotentoonstelling van Sanja Marušić, van 18 februari tot 18 juni 2023, in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.
The Endless Coloured Ways, de tweede monografie met haar werk, pas uit bij Hannibal Books. 160 kleurrijke pagina’s, 49,95 euro.

Alle foto’s © Sanja Marušić

Eutierria, 2019
Before You (Part II), 2020
Eutierria, 2019
Eutierria, 2019
Before You (Part II), 2020
Sasha and Sanja (ongoing)
With You (Part I), 2020
With You (Part II)
With You (Part I), 2020
Eutierria, 2019
Eutierria, 2019
Eutierria, 2019
With You (Part I), 2020

 


door