Gentse architecten van studio MOTO lanceren speelse meubelcollectie

De Gentse architecten van studio MOTO lanceren STACK, een nieuwe serie uiterst strakke meubels. Ze bestaan uit aluminium platen die je zelf kan samenvoegen.  Zo kan je er naar hartenlust allerlei nuttige creaties mee bouwen: van lage salontafels over kasten tot tot hoge wandrekken. En ze later zelfs laten meegroeien met je eigen nieuwe noden. Het architectenbureau van Mo Vandenberghe en Thomas Hick viel eerder al op met spraakmakende projecten zoals de uitkijktoren Westerpunt in De Panne, Frituur Tabora in Brussel en The Wunderkammer Residence in Deurle. En nu met dit flexibele designmeubelsysteem.

Architecten doen dat wel vaker en allang, meubels creëren, ontwerpen zit hen in het bloed. Gebouwen, interieurs en soms ook losstaande stukken. Wat studio MOTO hier nu lanceert, zien we minder. STACK is immers een modulair systeem, waarbij je als koper zélf het uiteindelijke product ontwerpt. Door de aluminium platen te verbinden, bouw je precies wat je nodig hebt. Groot of klein, laag of hoog. Je kan ze als het ware stapelen, vandaar de merknaam STACK. Het doet ons wat aan Lego denken, of – voor wie zich dat nog herinnert – Meccano. Dat laatste was ook een bouwsysteem met metalen stukken die je kon samenschroeven tot  fijne speeltuigen. Al had je er bouten en moeren voor nodig, iets wat bij deze nieuwe meubels geeneens nodig is. Je klikt de panelen gewoonweg in elkaar. Dus zonder extra onderdelen, bij Ikea kunnen ze er nog wat van leren.

Het resultaat zijn flexibele, maar ook stabiele meubels. Die slank en elegant ogen, en door de materiaalkeuze tegelijk ook robuust. Die functioneel zijn, maar ook speels. En die bovenal tot de essentie werden herleid, ze hebben van bij hun geboorte al iets tijdloos. ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister’, wist Goethe al.  Hoe de architeceten van studio MOTO op het idee kwamen? Wel, uit praktische noodzaak. Ze hadden archiefkasten nodig, maar vonden er nergens die én mooi waren én konden meegroeien met hun kantoor. En dus gingen ze zelf aan de slag. Een erg geslaagde slag, zo te zien.

STACK, een modulair meubelsysteem van studio MOTO. Lancering van deze nieuwe Gentse designstukken van 2 tot 5 maart bij Valerie Traan.

Foto’s © studio MOTO


door