Enzo Mari komt naar C-mine

Enzo Mari komt binnenkort naar C-mine in Genk. Zijn werk toch, want de beroemde Italiaanse designer, kunstenaar, intellectueel, theoreticus én criticus verliet ons in de herfst van 2020, hij was toen 88. De expo ‘Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli‘ kon je ook al zien op de Triennale Milano, die liep van oktober 2020 tot september 2021. En vanaf 11 februari hier bij ons.

De tentoonstelling bestaat enerzijds uit een historisch gedeelte, met als curator Francesca Giacomelli. Ze baseert zich daarvoor op een eerdere expo die Enzo Mari in 2008-2009 nog zelf samenstelde voor de Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea – kortweg GAM – in Turijn. Het geeft een mooi chronologisch overzicht van zijn werk tussen 1952 en 2012, waarbij de vele facetten van zijn oeuvre aan bod komen. En dus veel meer dan zijn ontwerpen alleen.

Daarnaast werden hedendaagse, internationale kunstenaars uitgenodigd om met nieuwe installaties de dialoog aan te gaan met het werk van Enzo Mari: OpenStructures, Adrian Paci, Barbara Stauffacher Solomon, Dominique Gonzalez-Foerster, Tacita Dean, Nanda Vigo en Virgil Abloh. En curator Hans Ulrich Obrist dook in zijn eigen archief en toont op de expo een reeks documenten en video-interviews met Enzo Mari, die zijn kritische en radicale kijk op design mooi illustreren. Het belooft een boeiende reis te worden, daar in Genk.

Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli‘, van 11 februari tot 29 mei 2023, in C-mine Genk.

Portret Enzo Mari © Ramak Fazel
Andere foto’s © Triennale Milano & Gianluca Di loia

Uno – La Mela – Enzo Mari 1963
Due – La Pera – Enzo Mari 1963
16 animali – Enzo Mari 1957
Serie putrella – Enzo Mari 1958
L’uovo e la gallina – Enzo Mari 1969
Multiplo con i componenti – Enzo Mari 2002
Lo zoo di Enzo – Nanda Vigo 2020
Expo Enzo Mari Triennale Milano

door