Antwerpen start De Stadscollectie

Antwerpen startte deze week met De Stadscollectie, en koopt daartoe hedendaagse kunst aan, in samenwerking met het M HKA. De stad geeft de kunstwerken vervolgens ook in bruikleen aan het museum.


M HKA-directeur Bart De Baere hierover:

“Beeldende kunstenaars zijn minder in loondienst dan podiumkunstenaars, ze werken minder met tijdelijke contracten en kunnen maar voor een lager percentage terugvallen op het kunstenaarsstatuut als vangnet. Mede daarom keken we als M HKA in deze maanden bewust of we via bijkomende initiatieven extra aandacht aan hen konden geven. Dat zijn nooit meer dan druppels op een gloeiende plaat maar elke druppel helpt nu toch. We gingen daarom graag mee met het voorstel van schepen Nabilla Ait Daoud om in deze omstandigheden bij de eerste aankopen voor de nieuwe stadscollectie extra aandacht te geven aan jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen.”

Schepen Nabilla Ait Daoud:

“Met het nieuwe opzet van een Stadscollectie beeldende kunst hebben we een beleidsinstrument waarmee we in één klap verschillende doelstellingen realiseren. Om te beginnen is het natuurlijk een steun aan het M HKA, dat zijn verzameling verder wil versterken. Tegelijkertijd verhelpen we echter aan een eigen tekort. Antwerpen heeft een fenomenale beeldende kunstscène waar veel internationale topkunstenaars landen. In het verleden werd dat jammer genoeg amper vertaald in patrimonium. Daar willen we nu een inhaalbeweging maken. Die investering zal ook de galerijen en publieke initiatieven waarderen en ondersteunen die hedendaagse kunst in Antwerpen publiek maken, door hun engagementen een duurzame plaats te geven. En aankopen zijn natuurlijk een steun aan kunstenaars, zowel financieel als in termen van waardering. Daarom willen we ook gericht jongere kunstenaars opnemen. Dit eerste jaar wordt dat zelfs de voornaamste focus, die steun is nu immers nog urgenter dan anders. Ik ben blij dat het M HKA er geen gras over laat groeien en de keuze – eigenzinnig, spannend en verfrissend – vandaag al bekend maakt. Ik ben ook verheugd dat het museum de eerste kunstwerken meteen aan het publiek voorstelt, vanaf 13 februari!”

Het eerste jaar focussen ze dus op jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen, zoals deze vijftien: Nel Aerts, Els Dietvorst, Bendt Eyckermans, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Perry Roberts, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Guy Woueté en Cindy Wright. Later komen ook andere kunstenaars aan bod, zoals internationale die een link hebben met de stad, of plaatselijke gevestigde waarden.

Het allereerste collectiedeel is nu te zien in het M HKA, tot 18 april 2021.

Foto’s © MHKA, met bij dit artikel werken van respectievelijk: Cindy Wright (Unification, 2020), Mathieu Verhaeghe (Sausage paintings, 2017-19), Philippe van Wolputte, (Looking back while walking forward, 2013), Els Dietvorst (Engel, 2001), Bendt Eyckermans (De interne oorlog, 2020), Nadia Naveau (Roi je t’ attends à Babylone, 2014) en Charline Tyberghein (Sportsball!, 2020).


door