Coronaproof op reis naar New York

cover NEW YORK Hannibal BooksEind 2020. We snakken naar meer sociaal contact. En naar reizen, naar nieuwe ervaringen opdoen. Maar het coronavirus houdt ons tegen. Op het eindejaarsmenu staan: ontmoetingen beperken, zoveel mogelijk in je bubbel blijven, het land niet verlaten, en al zeker niet voor je plezier. Precies op dat moment brengt Hannibal Books New York uit. Een boek over de bruisende overzeese metropool, haar nog relatief korte maar fascinerende geschiedenis, met verve verteld en rijkelijk geïllustreerd. Een uitgave die je niet alleen zin doet krijgen om NYC nog eens te verkennen, maar die je ook nu al, in je sofa, meeneemt, rondleidt en verrassende verhalen vertelt. Ideaal voor als je ernaartoe gaat, maar ook perfect om nu al thuis van te genieten. Ja, we zijn enthousiast.

Op het eerste gezicht lijkt het een wat ouder boek, met lichtbeige pagina’s, een leeslint, wat vergane lettertypes hier en daar, en een buitenafwerking met ‘zilver op snee’. Dat past wonderwel bij de inhoud, en gelukkig komt het niet te oubollig over. De foto’s zijn naar goeie Hannibal-gewoonte met zorg uitgekozen, zodat je zelfs al bladerend heel wat informatie opdoet. En de stukjes tekst doen de rest, ze geven je écht het gevoel dat je New York aan het verkennen bent. Dat hebben we te danken aan de auteurs Jacqueline Goossens en Tom Ronse, twee Vlaamse journalisten én erkende stadsgidsen die al sinds 1980 in de Big Apple wonen. Ze verklappen je zoveel wetenswaardigheden dat je er instant content van wordt. Je hebt het gevoel de je met goeie gidsen op pad bent bent, rondkijkt en bijleert.

De hoofdstukken zijn kort en lezen uitzonderlijk vlot, zodat je zonder enige moeite van het ene interessante verhaal in het andere wordt meegezogen. Wist je bijvoorbeeld dat er in 1860 maar vijf verdiepingen hoog mocht worden gebouwd? En dat de wolkenkrabberbouwers zich wat later hun inspiratie haalden bij de stalen bruggen, waarvan ze dachten: als dat principe van staalbouw horizontaal werkt, dan kunnen we het zeker ook verticaal gebruiken. Welke gevolgen dat had zie je in het boek, naast verhalen over de uitstekende ligging van de stad, de rivieren en schepen, Central Park, Wall Street, de smeltkroes van culturen, de sterke band met de kunst, etcetera. Kort samengevat: zoek je nog een eindejaarscadeau voor wie graag reist, leest en kijkt? Hol dan naar de boekhandel en laat dit nieuwe boek inpakken, altijd prijs.

New York, bij Hannibal Books, 240 pagina’s in een hardcover met zilver op snee, zowel in Nederlands- als Engelstalige versie te krijgen voor 39,95 euro. Auteurs Jacqueline Goossens & Tom Ronse, curator Natacha Hofman.

 

© Foto’s achteraan in boek


door