Wat maakt België zo Belgisch?

Het land waar je opgroeit lijkt ‘gewoon’, het is je natuurlijke referentiepunt. Zolang je niet naar andere oorden reist, besef je nauwelijks wat er zo apart aan is. Daarom is het nieuwe 100 Belgian Icons zo boeiend, het drukt je met de neus op het aparte van ons land, op allerlei specifieke kenmerken en gebruiken die zo typisch Belgisch zijn. Het is geen toeval dat deze uitgave het werk is van een buitenlander, Derek Blyth. Deze reisjournalist woonde 30 jaar in België en exploreerde alle hoeken en kanten van ons land. Een kenner dus, die alles vanop een culturele afstand overschouwt, om ons nadien een spiegel voor te houden. Uiteraard is dit boekje ideaal voor toeristen die ons land willen verkennen. Maar zeker ook voor Belgen zélf, die graag 100 bijzonderheden op een rij zien staan, en verrast willen worden door allerlei weetjes. Welkom in de wondere wereld van het eigen vaderland.

Volgens sommigen is België het vreemdste land ter wereld. Velen vinden het oeverloos saai. De meeste Belgen zelf zijn er niet trots op.  En toch, op een of andere manier is het ongrijpbaar, niemand kent onze natie écht. Maar precies daardoor is ze fascinerend, en dus helemaal niet slaapverwekkend, integendeel. Dit nieuwe 100 Belgian Icons  toont met evenveel voorbeelden hoe mooi het hier is, hoe lekker, hoe verrassend, hoe gevarieerd. En daardoor ook: hoe ‘rijk’ om er te leven.

Ons koninkrijk is dus niet zomaar in vakjes te stoppen, al doet auteur Derek Blyth wel een poging en sorteert hij de honderd Belgische iconen in elf logische hoofdstukken: iconische lekkernijen (van frieten tot garnaalkroketten), personaliteiten (van Eddy Merckx tot de Rode Duivels), tradities (van papieren-bloemen-verkoop op het strand tot de duivensport), plekken (van de kustlijn tot diep in de Hoge Venen), historische gebeurtenissen (van de ontdekking van de Bernissartdino’s tot de oorlogsgraven), kunst (van Rubens tot ROA), gebouwen (van Art Nouveau-woningen tot compleet nutteloze bouwwerken), merken (van Atomaschriftjes tot trappist van Westvleteren), curiositeiten (van kasseiwegen tot Madame Pipi), uitvindingen (van sax tot kwistax) en uitdrukkingen (van het V-teken tot Non peut-être). Met daarbij telkens een of twee adressen van locaties waar je ervoor terechtkan, zodat dit ook een handige do-gids wordt en een goeie aanleiding voor trips & ontdekkingen in eigen land.

100 Belgian Icons, van auteur Derek Blyth met frisse illustraties van Emma Verhagen, bij uitgeverij Luster, 232 pagina’s in een hardcover, voor 19,95 euro.


door