World Press Photo 2020: ode aan de persfotografie

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, een persfoto allicht nog meer. Daarom is het nieuwe World Press Photo 2020 Yearbook een waardevol tijdsdocument met een mooi overzicht over belangrijke onderwerpen die het laatste jaar de actualiteit haalden. Dat ‘mooi’ mag je in dit geval ook letterlijk nemen: de foto’s leggen niet alleen gebeurtenissen vast, maar zijn ook geschoten door fotografen die weten wat ze doen, en vaak alleen al door de compositie en de kleuren een gevoelige snaar weten te raken. 

De jury – die vorig jaar een vaste stek kreeg in het Amsterdamse World Press Photo House – had een zware klus aan de selectie. In amper drie weken passeerden 73.996 foto’s van 4.282 fotografen uit 125 landen de revue. Daaruit selecteerde ze de winnaars, netjes opgedeeld in 8 categorieën: algemeen nieuws, hard nieuws, milieu, sport, natuur, portretten,  hedendaagse kwesties en langetermijnprojecten. Voor die laatste belangrijke categorie ging de 1ste prijs naar Romain Laurendeau met werk over de strijd in Algerije. Uiteraard verkozen ze in Amsterdam ook dé foto van het jaar, de laureaat was Yasuyoshi Chiba met een beeld over de opstand in Soedan. Beide ‘hoofdwinnaars’ legden inhoud van grote journalistieke waarde op de gevoelige plaat – of geheugenkaart tegenwoordig – vast. Al is de betere persfotografie veel meer dan het ‘afdrukken’ alleen. Dergelijke topkwaliteit is ook het resultaat van veel research, een sterke inhoud, en een scherpe visie. En een uitmuntend fotografisch talent, dat uiteraard ook.

World Press Photo 2020 Yearbook, sinds dit jaar uitgegeven bij Lannoo, 240 pagina’s in een hardcover, 27,50 euro.
Als het wat meezit met de virussen, kan ook de expo over deze World Press Photo 2020 op wereldtournee.
Momenteel loopt die al in o.a. Amsterdam, Rome en Praag.

 

 


door