Bart Appeltans: tijdloos met trendy toplaag

Wat doen we dat toch graag, bij anderen binnenkijken. Destijds bij de Pfaffs, daarna via Huizenjagers en nu weer het populaire Vier-programma Blind Gekocht. Met presentatrice Dina Tersago, makelaar Béa Vandendael én in de mannelijke hoofdrol: Bart Appeltans. Die laatste werd daardoor de bekendste interieurarchitect van Vlaanderen. En net als meer en meer BV’s schreef deze interior designer nu ook zijn boek, met een titel die lang kan meegaan: Tijdloos.

In deze nieuwe uitgave brengt hij een portfolio van werk voor klanten van SFAR, het architectuurbureau dat hij samen met ingenieur-architect Liesbet Bemong in 2008 oprichtte. SFAR staat voor ‘SFeer ARchitecten’, al zeggen ze tegenwoordig Architects of Atmosphere, want ja, ook in Limburg slaat de verengelsing toe. Soit,  die woorden vatten goed samen waar hun kantoor voor staat: architecturale projecten die ook oog hebben voor sfeer, warmte, huiselijkheid. Als basis gebruiken ze steevast een tijdloos ontwerp, dat boven de trends uitstijgt en dus lang kan meegaan. Nochtans zie je in het boek ook tal van trendy elementen die momenteel ‘in’ zijn, zoals zwarte deurkrukken, goudkleurige kranen, lampen achter gefumeerd glas, hippe groene planten, etcetera. Maar dat is alleen een soort laatste laag, de finishing touch, die inspeelt op trends. En zonder grote kosten later weer aan te passen is, mocht je dat willen. Maar de basis is: tijdloze architectuur.

In dit boek passeren verschillende projecten de revue, ze geven een goed idee van de stijl van het huis. Want dat valt wel op: er zit een duidelijke signatuur in hun werk. Schakel SFAR in en je weet wat je te wachten staat, dit is een portfolio met een zeer duidelijke lijn. Wat ook fijn is: Bart Appeltans laat je binnenkijken in zijn eigen woning (zie foto’s onderaan).  En ja hoor, het ziet er keurig uit, hij weet wel waarom we dat mogen doen. Bij elk project krijgen we ook wat uitleg over het waarom van de ingrepen, interessant. Maar nog interessanter zijn de pagina’s vooraan in het boek. Daarin geeft Appeltans erg waardevolle tips bij het aankopen en bouwen of verbouwen van een pand. Hoe kies je een te verbouwen woning? Op welke locatie? Hoe ontdek je verborgen gebreken? Waarom is wit zo’n dankbare kleur voor de muren? Waarom moet je al bij de eerste fase weten wat je gaat doen bij de eindafwerking? Waarom moet je eerst je vloer kiezen en daarna pas de rest?

Kortom: dit boek toont hoe een tijdloos canvas het ideale vertrekpunt is voor een interieur dat lang kan meegaan. En hoe natuurlijke sfeerelementen en leuke accenten bijdragen tot een echt fijne woonst. Bart Appeltans geeft je daarbij ook waardevolle tips en trucs, uit het professionele leven gegrepen.

Tijdloos van Bart Appeltans, bij Borgerhoff & Lamberigts, 192 pagina’s voor net geen 30 euro.

Woning Bart Appeltans Woning Bart Appeltans


door