Kleine catalogus duikt in grote S.M.A.K.-collectie

Volop coronacrisis, alle musea zijn toe. Gelukkig is er een nieuw fijn boekje waarmee je virtueel het S.MA.K. kan induiken. Kleine Catalogus van de Collectie van S.M.A.K. heet het. Uit de meer dan drieduizend werken die eigendom zijn van het museum, kozen Gentse jongeren tussen 4 en 14 jaar er honderdvijftig uit die hen extra opvielen, intrigeerden en inspireerden. En daar kwam naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het museum dit boekje van.

De 150 kunstwerken zijn netjes gerangschikt van A(bramovic) tot Z(orio). Naast een mooie grote foto, krijg je telkens wat info over de artiest en het werk, zoals naam, afmetingen, gebruikte materialen, jaartal. Met daarna een grote quote, die doet nadenken, en een korte tekst van meestal een alinea. Dus geen ellenlange omschrijvingen en overpeinzingen. Maar wél precies wat je ook live in een museum ervaart: je ziet een werk en leest het bordje ernaast. En jouw compagnon die er wat meer van weet, vertelt je in een paar zinnen iets interessants.

Kortom: dit is een ideaal boekje om van thuis uit door het museum te wandelen en tientallen bekende en minder bekende schilderijen, beeldhouwwerken en installaties te ontdekken of te herontdekken. Dat het oorspronkelijk bedoeld is voor de wat jongere liefhebbers is geen nadeel, integendeel. Je merkt trouwens wel dat de auteurs volwassenen zijn die niet alles hebben willen reduceren tot ‘kinderniveau’. Zoals ze zelf zeggen: ‘Laat je niet afschrikken als we af en toe een moeilijke kunstterm laten vallen. Ook al begrijp je niet alle woorden even goed, dat is helemaal niet erg. Zolang deze catalogus je maar aan het denken, aan het filosoferen of een aan het praten zet over kunst’.

Kleine Catalogus van de Collectie van S.M.A.K. is blijkbaar zo populair dat het is uitverkocht*. Maar reserveren kan wel via uitgever Borgerhoff & Lamberigts. 336 pagina’s in een hardcover, 27,50 euro, verzending inbegrepen.
*Momenteel nog wel een stock bij Mer, daar bestellen kan ook.


Foto’s © Borgerhoff & Lamberigts & Eva Vlonk

 

 


door