Fotografische berenjacht met bijvangst

Nieuw populair tijdverdrijf voor wie tijdens de coronacrisis eens een blokje om wil lopen: berenjacht. Dat is al wandelend op zoek gaan naar knuffelberen achter andermans vensterraam. Plezant op zich, en wie goed rondkijkt, wordt beloond met een rijke ‘bijvangst’. Want plots begin je veel meer te zien dan alleen maar beren. Sommige bewoners zetten al jaren de gekste voorwerpen te kijk, waardoor intrigerende mini-verhalen ontstaan. Precies dit soort taferelen bundelde Jean-Luc Feixa in het boekje Strange Things Behind Belgian Windows.

Deze Franse journalist en persfotograaf  verhuisde in 2013 naar België en vond het in het begin maar een grijs land. Tot hij ons – en onze gevels – beter leerde kennen en het creatieve, kleurrijke, eigenzinnige én soms surrealistische opmerkte. Het beviel hem zo dat hij er een fotoproject over opzette. Hij ging op de wandel en schoot honderden foto’s van opvallende ‘raamcomposities’, waarvan de 160 strafste in dit nieuwe Strange Things Behind Belgian Windows terechtkwamen.

De foto’s doen je halthouden, kijken én nadenken over de bewoners achter het tafereel. Wie woont er achter die gordijnen? Waarom deden ze dit? En wat willen ze vertellen? Waarom een vos, doodskop, vleesmolen of een berg weegschalen tonen? Wat zegt dat over hen? Of wat zegt dat, wanneer we erover mijmeren en fantaseren, over ons?

Kortom: een leuk ontspannend boekje dat helemaal corona-proof is. Je kan erin rondwandelen en binnenkijken op 160 adressen met een bizar verhaal achter het vensterglas. Je hoeft er zelfs het eigen huis niet voor uit.

Strange Things Behind Belgian Windows, bij uitgeverij Luster, 208 pagina’s en een softcover, 17,50 euro.
Foto’s © Jean-Luc Feixa


door