Twintig keer wonen in wereldsteden

Mooi nieuw boek bij Lannoo: Living in the City. Met 20 interieurs in steden die tot de verbeelding spreken zoals Berlijn, Amsterdam, New York, Londen en Parijs. En ja, ook Brussel, Antwerpen en.. Hasselt. De rode draad doorheen alle reportages: een geslaagde combinatie van een karakteristiek pand met een warm interieur vol intrigerende meubels en accessoires. Dus geen afgelikte showroom-settings, maar wel warme woningen met een mooie mix designobjecten van vroeger en nu. Leefruimtes met een verhaal, waarin het goed leven is, midden in de wereldstad.

Oké, we kunnen er niet naast kijken: al deze panden zijn ingericht door mensen met smaak én een behoorlijk budget. Je koopt niet zomaar een grote loft in New York of een triplexappartement in Milaan, en je richt ze ook niet zomaar in met designklassiekers en mooie pieces of art. Maar goed, deze woonsten zien er stuk voor stuk wél gezellig uit, ze vertellen een verhaal, of vele verhalen zelfs. Ze zijn knus en met veel smaak ingericht, je zou er willen binnenwandelen, je schoenen uittrekken en languit op de bank gaan liggen. Met een goed glas, dat wel, noblesse oblige. We weten waarover we spreken, in een van de woningen – een fantastische hedendaagse woonboot in Amsterdam – verbleven we zelf enkele dagen. En het gevoel dat je bij het doorbladeren van het boek hebt, klopt ook: nooit hadden we de indruk in een duur of overdreven chic pand te vertoeven, integendeel, we voelden ons er meteen thuis. En dat is ook wat de 19 andere ‘wereldstadwoningen’ gemeen hebben, ze zijn geweldig ingericht én zeer leefbaar tegelijk.

Dat brengt ons bij dé troef van het boek: het staat boordevol foto’s die je niet alleen zin doen krijgen om binnen te lopen, maar je ook veel concrete inspiratie geven. En daar zijn geen belerende hoe-doe-ik-dat-dan-tips voor nodig.  Al kijkend en lezend  zie je hoe je dat aanpakt, hoe je een leefruimte op en top gezellig maakt, hoe je vintage designstukken integreert in je flat en hoe je er met accessoires een intrigerend en boeiend geheel van maakt. De teksten die je naar keus leest in het Engels, Frans of Nederlands zijn erg kort, twee ruime alinea’s maar. En toch slagen de makers erin om daarin de essentie van de interieurs te vatten en geven de bewoners of designers precies die uitleg die je nodig hebt om hun visie te begrijpen. Heerlijk is dat, een korte tekst die je zonder omwegen vertelt hoe de vork in de steel zit. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister, we zijn fan.

Living in the City, bij Lannoo in samenwerking met Sanoma, de grootstedelijke woningen verschenen eerder al in hun magazines Feeling Wonen / Eigen Huis & Interieur. Maar dit soort voor een keer niet, integendeel. Hardcover, 288 pagina’s, op uw design salontafel voor 39,99 euro.


door