Boek trapt nu al van Eyck-expo 2020 af

Op 1 februari 2020 opent in het Gentse Museum voor Schone Kunsten, het MSK, de grootste tentoonstelling ooit over Jan – en ook wel Hubert – van Eyck. Het wordt dé expo van het jaar in Gent, ze verwachten er maar liefst 250.000 bezoekers.
Wereldwijd zijn er maar een twintigtal werken bewaard van deze Vlaamse meester. Minstens de helft daarvan zal er te zien zijn, samen met meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. Dé blikvangers zullen uiteraard de acht panelen van de ‘Aanbidding van het Lam Gods’ zijn die sinds 2012 met veel passie, kennis en toewijding werden gerestaureerd in datzelfde MSK. Over dat Lam Gods, dat zelfs in de middeleeuwen al reizigers naar Gent lokte, verscheen een uitzonderlijk grondig én mooi boek. Zodat wie begin volgend jaar de tentoonstelling bezoekt, zich nu al kan volzuigen met veel kennis en de bijbehorende betoverende beelden.

Het nieuwe Lam Gods – kunst, geschiedenis, wetenschap en religie is een zeer gevarieerd boek. Met wetenschappelijke, maar goed leesbare stukken die een grondig inzicht geven in de uitzonderlijke schildertechniek (hoe is het mogelijk dat het hele werk met één hand en bij één lichtintensiteit lijkt geschilderd?), de inhoud van het veelluik (een synthese van de christelijke visie op de geschiedenis  van de wereld) en de geschiedenis van die tijd (over Gent en de Bourgondische staat in de 15de eeuw, en ook over de woelige geschiedenis van de panelen zelf). Boeiend zijn ook de nieuwe wetenschappelijke inzichten over het restaureren zelf, die met tal van detailbeelden worden aangetoond. Dankzij nieuwe technologie hebben de restaurateurs hun werk trouwens beter kunnen doen dan ooit tevoren, en begrijpen we het Lam Gods nu ook beter. [lees verder onder de beelden]

Aan dit boek is ongeveer acht (!) jaar gewerkt, dat is zowat even lang als aan de restauratie zelf. Het is een gezamenlijk werk van 15 auteurs uit verschillende disciplines, wat voor het eerst zo’n brede kijk op het beroemde retabel oplevert. Wie alles wil weten en bekijken, komt zeer goed aan zijn trekken. Maar het fijne aan deze nieuwe uitgave is dat je er ook gewoon eens kan in bladeren, dat alleen al is heerlijk. Ook goed bedacht: achter de cover zit  een uitneembare en uitvouwbare poster, die de hele polyptiek in één oogopslag laat aanschouwen. Ideaal om het overzicht te bewaren, wanneer het boek inzoomt op details die soms zelfs voor het blote oog niet zichtbaar zijn.

Kortom: in dit boek kan je zowel al bladerend visuele parels ontdekken, als wekenlang grasduinen en lezen. Het is immers ook een lekkere kluif voor wie graag grondig tewerkgaat en goed voorbereid aan de start wil komen van de expo ‘Van Eyck, een optische revolutie’, vanaf 1 februari 2020 in het MSK.

Het Lam Gods is uitgegeven bij Hannibal en haal je in huis voor 59 euro. Dat is een zeer redelijke prijs voor een schitterend en diepgravend boek als dit.


Foto’s kunstwerken © Lukasweb.be


door