De verhalende wereld van Koenraad Tinel

Voor wie de expo UDSJUEN op drie locaties in Gent gemist heeft, of voor wie nog eens extra wil nagenieten, verscheen bij Lannoo onlangs het gelijknamige boek. Bij een kunstenaar als Koenraad Tinel – 85 lentes al – verwacht je bij het zien van zo’n dikke uitgave een overzicht van zijn werk. Maar dat is het niet. Er zitten wel enkele sleutelwerken van de voorbije 25 jaar in, maar toch toont hij vooral kunstwerken van de laatste jaren (2015-2019), de man lijkt op deze gezegende leeftijd productiever dan ooit. “Het is het beste werk dat ik ooit gemaakt heb. Maar bon, dat denk ik altijd als ik iets nieuws creëer.” En over de tentoonstelling zei hij onlangs: “Een overzichtsexpo? Nu al? Maar nee, ik ben pas vijfentachtig!”

De titel UDSJUEN verwijst naar ‘De Goede Udsjuen’, een Jakoetenverhaal uit Siberië , dat in het midden van het boek staat afgedrukt. Koenraad Tinel vertaalde het zelf en maakte er tientallen prachtige tekeningen bij, want naast beeldhouwer is hij ook een begenadigd tekenaar. In dat grafische werk vind je net als in de beeldhouwwerken telkens de twee polen gecombineerd: het goede en kwade, zwart en wit. Het is zoals het in het boek mooi staat omschreven van een ‘verschrikkelijke schoonheid’. Al is de creatie ervan voor hem tegelijk ook gewoon een spel, met materiaal (steeds meer gips de laatste jaren) en vorm.

Dat dit boek is opgehangen aan UDSJUEN is geen toeval, Tinel heeft iets met oerverhalen. “Al als kind hoorde en las ik graag verhalen. Vertellingen zijn van alle tijden, ze bestaan al sinds het begin van de mensheid. Daarin is het eigenlijk de mens die verteld wordt, in al zijn facetten. Het is uiteindelijk niet meer dan dat: liefde, dood, wreedheid, geboorte, emotie. De hele mensheid zit erin. Het is alsof we een kosmisch geheugen hebben en die verhalen nog steeds kunnen navoelen.” Je merkt het ook aan Tinels sculpturen en tekeningen in UDSJUEN: ze gaan over de oerkracht die mens en dier verbindt, seksuele energie ook. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende visuele vertellingen over de mens zelf.

UDSJUEN van Koenraad Tinel, met een inleiding van David Van Reybrouck en ook bijdragen van Kurt Snoeckx en Koen Van Synghel, uitgegeven bij Lannoo, 272 pagina’s dik, voor 49,99 euro.
Foto’s © Joke Floreal


door