De Museumgids: functioneel en inspirerend

Sinds het najaar van 2018 hebben we in België ook een Museumpas, waarmee je in het hele land musea kan bezoeken, voor 50 euro per jaar. Schitterend idee dat ook in Nederland al jaren al prima werkt, daar hebben al meer dan een miljoen kunstliefhebbers er een. Bij de permanente tentoonstellingen mag je sowieso gratis naar binnen, voor tijdelijke expo’s vragen ze soms een kleine toeslag.
Heb je zo’n pas, dan blijft de vraag: waar mag ik met die kaart naar binnen, en wat is er te zien? Daarvoor kan je op de website van de Museumpas terecht, waar je goeie tips krijgt en uiteraard ook gericht kan zoeken. Gaat goed, al levert het zoekwoord ‘Gent’ ook resultaten op in Brugge, Genk, Turnhout, Brussel en Hornu. En er is ook de Museumgids van België, die ons omwille van zijn functionele eenvoud wel kan bekoren.  

Om een helder overzicht te krijgen is de papieren uitgave nog de snelste oplossing. De meer dan 120 musea waar je met een museumpas naar binnen kan, staan er netjes per provincie in vermeld. Eerst de Vlaamse, dan Brussel, daarna alle Waalse. Per provincie staan de musea alfabetisch gerangschikt, makkelijk is dat. En helemaal vooraan zit een duidelijke inhoudstafel, overzichtelijker kan niet. In tijden van allerhande apps, algoritmes, ongevraagd oplichtende boodschappen of pusherige chatbots is dit een hele verademing.

Deze Museumgids van België doet gewoon wat hij moet doen: een goed overzicht brengen en je snel een idee geven van elk museum. De uitleg krijg je telkens in het Frans (linkerpagina) en Nederlands (rechterpagina) voorgeschoteld, er staan enkele kleine foto’s bij én je krijgt ook de-niet-te-missen-expo’s voor 2019 mee. En ook: de openingsuren, het juiste adres, telefoonnummer, mailadres en webpagina. Ideaal om thuis te laten rondslingeren, in te grasduinen en een volgende uitstap mee te plannen.

De Museumgids van België is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en is te koop voor 25 euro. Mocht je nog geen museumpas hebben, kan je ook een versie mét pas krijgen, voor 67,50 euro.

 

 


door