Vincent Van Duysen: meesterlijke eenvoud

Er zijn architecten en architecten. En er zijn boeken en boeken. Sommige zijn gewoon goed en passen perfect passen bij hun tijd. Maar af en toe zijn er die er bovenuit steken. Topkwaliteit. Door de vorm, de inhoud, de meesterlijke eenvoud ook. Het nieuwe overzichtswerk Vincent Van Duysen. Works 2009-2018 is er een mooi voorbeeld van. Geen franjes nodig, sterk van nature. Net als het oeuvre van de architect zelf.

Deze monografie over het werk van Vincent Van Duysen sluit naadloos aan bij de eerste, die een overzicht bracht van zijn werk van 1989 tot 2009, ‘Complete Works’ heette dat toen. In dit nieuwe boek komen 30 van zijn werken uitgebreid aan bod. Meestal bedacht Vincent Van Duysen de woningen inclusief het interieurdesign, maar soms ontwierp hij ook meubels of verlichtingsarmaturen. Logisch, want voor Van Duysen staan interieurs nooit los en wat erin te zien is, beiden vormen een geheel. Zijn oog voor detail is dan ook iets wat hem kenmerkt. En wie zich met de kleinste details inlaat, wil ook wel de bijbehorende sofa ontwerpen, als de klant en het budget dat toelaten. Mooi voorbeeld daarvan is de inrichting van een gewezen expeditieschip, met een prachtig resultaat waarbij alles bij elkaar past en klopt. Wie ooit een boot heeft gehad of er een heeft ingericht weet trouwens: niks moeilijker dan dat.

Wat deze uitgave ook boven het gemiddelde woon- en interieurboek uittilt, zijn de beschrijvende teksten. Ze zijn relatief kort, een halve tot een pagina per ontwerp. En toch vatten ze telkens de essentie, het is een plezier om ze te lezen. Ze passen dus helemaal in het boek Van Van Duysen, want: ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister’.

Ook kort en helemaal raak is het voorwoord van actrice Julianne Moore, die jarenlang foto’s uit interieur- en architectuurmagazines scheurde, gewoon ter inspiratie, zonder de bijbehorende artikels te lezen. Na een tijd ontdekte ze dat vele ontwerpen zo op op elkaar geleken dat ze misschien wel het werk van eenzelfde talentvolle architect konden zijn. Want ze blonken stuk voor stuk uit qua verhoudingen, leefbaarheid, schoonheid, tactiele kwaliteit. En ja hoor, het waren allemaal Van Duysens. Nadien kwam van het een het ander en werden de twee goeie vrienden. Vooraan zit ook een lezenswaardige wat langere intro van Nicola di Battista, een befaamde architect uit Rome, die zijn bewondering voor Van Duysen niet onder stoelen of banken steekt.

Wat ook interessant is: achteraan in deze uitgave krijg je een chronologisch overzicht van àl het werk van Vincent Van Duysen tussen begin 2009 en eind 2018, dus veel meer dan alleen de 30 die in het boek uitvoerig worden belicht. Er zit ook biografie in en chic wel: de huidige én ex-leden van zijn ontwerpteam worden met naam en toenaam vermeld, dat doet lang niet iedereen die carrière heeft gemaakt. Daarnaast vind je er een boeiend essay van de Gentse architectuurcriticus Marc Dubois, over het meesterschap van Van Duysen, die nooit heeft gekozen voor spektakelarchitectuur.

Kortom: deze nieuwe monografie over Vincent van Duysen is zoals het oeuvre van de architect en designer zelf: van een voortreffelijke kwaliteit, erg mooi tot in de kleinste details. Een werk dat ook na vele jaren nog even overtuigend  de salontafel zal sieren.

Vincent Van Duysen. Works 2009-2018 is een uitgave van Lannoo/Marked en is te koop voor 49,99 euro, wat niet veel is voor zo’n rijke collectie ‘Van Duysens’.

 


door