Belgische tuinarchitecten en hun tuin

Altijd interessant om te zien wat experts er thuis zélf van bakken. Zoals architecten, designers, topchefs. Of, zoals in dit nieuwe boek: tuinarchitecten. Want voor het eigen project heb je geen lastige opdrachtgevers die je afremmen en kan je dus doen wat je wil. Dat doe je dan zo goed mogelijk, want je eigen tuin is natuurlijk het beste visitekaartje. Daarom is deze Belgische tuinarchitecten en hun tuin een boek waarnaar we hebben uitgekeken. De coverfoto met een gezellige stadstuin en bijdetijds buitenmeubilair beloofde ook veel goeds.

Voor deze uitgave trok fotografe-met-groene-vingers Veronique De Walsche naar 15 Belgische tuinarchitecten, tekende hun verhaal op, beschreef de vaak grote percelen en legde ze op beeld vast. Tussen die portretten verstopte ze ook korte interviews met enkele bekendere groenliefhebbers, zoals Bartel Van Riet of Wim Lybaert. En in tegenstelling tot wat je misschien zou denken: de kleinste portretten boeien nóg meer dan de grote. Want de tuinarchitecten tonen doorgaans klassieke tuinen, hun favoriete planten zijn dan ook vaak buxusbollen, taxus- en beukenhagen, hortensia’s en veel gemillimeterd gras. Allemaal mooi en stijlvol aangelegd. Maar de bekende en minder bekende experts zijn wat ‘wilder’ in hun voorkeuren. Ze kiezen bewust voor meer chaotische tuinen, hebben het over de klimaatopwarming en de stijgende vraag naar planten die de droogte kunnen weerstaan of over de tendens naar meer moestuinen, ook kleine van maar enkele vierkanten meter. Leuke ideeën en trends die minder op het voorplan staan bij de meeste tuinprofessionals die in het boek aan bod komen.

Maar goed, wie houdt van een ruime landelijke tuin, vindt in dit boek inspirerende voorbeelden. Er zit ook een fraaie kleine stadstuin in, met vondsten die meteen toepasbaar zijn bij je thuis. En je krijgt verse inspiratie voor je eigen tuin, zoals het toevoegen van één opvallende kleur aan je ontwerp. Iets wat ook toegepast wordt in interieurdesign, dus leuk om te zien dat het buiten ook werkt, met een misschien nog straffer effect. Kortom: dit is een boek over eerder grote, klassieke maar oerdegelijke tuinontwerpen, aangelengd met hier en daar een ‘vleugje lekker wild’. Interessant voor wie van dat eerste houdt of voor wie genoeg fantasie heeft om zelf aan de slag te gaan met dat tweede.

Belgische tuinarchitecten en hun tuin, bij Borgerhoff & Lamberigts, 194 groenpagina’s voor 29,99 euro.
Foto’s ©Veronique De Walsche/Artifix


door