Vierwindenbinnenhof, sociale woningbouw anno 1955

Er wordt gelachen met onze ‘ugly Belgian houses’, maar wie focust op wat mooi is, weet dat België een architecturale schatkamer is. In ons land vind je prachtige gebouwen, zoals de Koninklijke serres in Laken, vele Art Nouveauwoningen of sterke voorbeelden van naoorlogs modernisme. En het goeie nieuws is: 94 van die parels staan nu in het nieuwe Best Buildings Belgium. Een heerlijk boekje om thuis in te grasduinen of om mee op stap te gaan, op zoek naar deze indrukwekkende gebouwen. ZNOR neemt u de volgende weken virtueel al even mee naar enkele van die ‘best buildings’. Vandaag het woonerf Vierwindenbinnenhof van Willy Van Der Meeren (1923-2002), in Tervuren.

Vierwindenbinnenhof (1955) architect Willy Van Der Meeren ©Onroerend Erfgoed|Hilde Kennes

Het Vierwindenbinnenhof is een besloten woonerf, verscholen in het groen. Rond een gemeenschappelijke, ovaalvormige binnentuin staan acht EGKS-woningen, verdeeld over drie woonblokken. Dit soort woning werd in 1954 ontwikkeld door Willy Van Der Meeren en Leon Palm in opdracht van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, als oplossing voor de sociale woningnood, met name voor de Waalse staal- en mijnarbeiders. De woningen van 250 m2 waren revolutionair door het open plan, de lage kostprijs (148.000 frank) en de bouwtijd: dankzij
doorgedreven prefabricatie kon een huis op minder dan drie weken klaar zijn.

Ondanks het grote succes op beurzen werden de woningen nooit op grote schaal gerealiseerd. Het Vierwindenbinnenhof is een privé-initiatief. De strakke functionele opbouw wordt onderstreept door kleuren:
de voor- en achtergevels zijn opgebouwd uit overwegend witgeschilderde metalen vlieswanden, en verder zijn er accenten in kleur, zoals rode, witte en zwarte uitspringende tussenmuren, donkergroene friezen en rode, gele en blauwe deuren. Van Der Meeren woonde zelf in huis nummer 6.


Tekst & beeld uit Best Buildings Belgium, tweede editie (2018), bij uitgeverij Luster, 234 pagina’s architecturale geschiedenis voor 19,95 euro.

 

 


door