Belgische ‘best building’ Crematorium Heimolen

Er wordt gelachen met onze ‘ugly Belgian houses’, maar wie focust op wat mooi is, weet dat België een architecturale schatkamer is. In ons land vind je prachtige gebouwen, zoals de Koninklijke serres in Laken, vele Art Nouveauwoningen of sterke voorbeelden van naoorlogs modernisme. En het goeie nieuws is: 94 van die parels staan nu in het nieuwe Best Buildings Belgium. Een heerlijk boekje om thuis in te grasduinen of om mee op stap te gaan, op zoek naar deze indrukwekkende gebouwen. ZNOR neemt u de volgende weken virtueel al even mee naar enkele van die ‘best buildings’. Vandaag het Crematorium Heimolen, in Sint-Niklaas.

Crematorium Heimolen Claus en Kaan Architecten 2004-2008

Het crematorium werd op de bestaande begraafplaats van Sint-Niklaas gebouwd. Het bestaat uit twee aparte gebouwen: het eigenlijke crematorium en een ontvangstgebouw, dat ontworpen werd met het oog op een hedendaagse en serene rouwbeleving. Beide gebouwen liggen om praktische redenen een eind van elkaar af, maar zijn door de eenheid in hun ontwerp toch met elkaar verbonden: ze zijn elkaars spiegelbeeld in het horizontale vlak.

De ontvangstruimte is plechtig en sereen dankzij de ruimtelijkheid, het overheersen van veel wit, de spaarzaam aangebrachte details en de keuze van de materialen: staal, glas, metselwerk en wit geprofileerd beton.

Het crematoriumgebouw, waarvoor dezelfde materialen werden gebruikt en dezelfde detaillering werd aangehouden, is 9 meter hoog en roept daardoor niet het beeld op van een oven met een schoorsteen. Er werd ook gelet op duurzaamheid wat betreft energieverbruik: de warmte van de ovens wordt hergebruikt voor de verwarming van het ontvangstgedeelte, en de vijvers van de begraafplaats voorzien het complex van water.


Tekst & beeld uit Best Buildings Belgium, tweede editie (2018), bij uitgeverij Luster, 234 pagina’s architecturale geschiedenis voor 19,95 euro.

 


door