Architectenwoning Marie-José Van Hee

Er wordt gelachen met onze ‘ugly Belgian houses’, maar wie focust op wat mooi is, weet dat België een architecturale schatkamer is. In ons land vind je prachtige gebouwen, zoals de Koninklijke serres in Laken, de Art Nouveauwoningen van Victor Horta of sterke voorbeelden van naoorlogs modernisme, zoals de Sint-Ritakerk van Léon Stynen. En het goeie nieuws is: 94 van die parels staan nu in het nieuwe Best Buildings Belgium. Een heerlijk boekje om thuis in te grasduinen of om mee op stap te gaan, op zoek naar de indrukwekkende gebouwen zelf. ZNOR neemt u de volgende weken  mee naar enkele van die ‘best buildings’. Vandaag de eigen architectenwoning van Marie-José Van Hee, in Gent.

Varkensstraat Gent (Prinsenhof)
Bouwjaar 1990-1997
Foto © Diane Hendrikx

‘Marie-José Van Hee staat voor een architectuur die herleid is tot de essentie, maar niettemin indrukwekkend is. Dat geldt ook voor haar eigen woning in een smal straatje bij het Prinsenhof in Gent, op de plek waar vroeger vier kleine rijhuisjes stonden. De gevel is grijs gekaleid en past in het straatbeeld dankzij het bandraam dat over de breedte loopt en de hoogte van de naburige huizen doortrekt, en ook dankzij het ritme van de verticale ramen met smalle onderverdelingen die, omdat ze hoog geplaatst zijn, geen inkijk toelaten. De woning is L-vormig en gebouwd rond een patio en een overdekte gaanderij. Op het gelijkvloers in het langste deel van de L ligt, langs de straatkant, de woonkamer. In het korte deel liggen beneden de keuken en de badkamer, en boven de slaapkamer en bibliotheek. Binnen overheerst soberheid maar het huis is tegelijk complex en luchtig, dankzij de lichtinval. Buiten zorgen planten op de patio voor koelte en leven, en daarachter ligt nog een wild begroeide stadstuin.’

 


Tekst & beeld uit Best Buildings Belgium, tweede editie (2018), bij uitgeverij Luster, 234 pagina’s architecturale geschiedenis voor 19,95 euro.


door