Fosbury & Sons verovert Brussel

Fosbury & Sons maakt zich op voor de verovering van de Brusselse markt. Na het succes in de Antwerpse WATT-toren, heeft Fosbury & Sons nu ook haar eerste serviced office van de hoofdstad geopend. Zo brengt het haar vernieuwende visie op ‘het kantoor’ naar Brussel en geeft ook daar het startschot voor een nieuwe manier van werken én leven. De interieurarchitecten van Going East zorgen ook hier voor een straf interieur, deze keer in een bekend modernistisch gebouw van de Pools-Belgische architect Constantin Brodzki. De slimme ondernemers van Fosbury & Sons werken ook nu weer deals met uitgelezen partners zoals Coffeelabs, dat zorgt voor gezonde en dagverse gerechten. Maar ook deelwagens en zelfs fitness staan op het programma.

Deze tweede Fosbury & Sons-locatie aan de rand van het Zoniënwoud en op maar tien minuten van de Louizalaan valt op. Het gebouw is een modernistisch meesterwerk van naoorlogse architect Constantin Brodzki.  Die studeerde af aan La Cambre en was in de ban van de nieuwe bouwtechnieken. In en rond Brussel werd hij de architect van vele opvallende en eigenzinnige gebouwen, zoals deze voormalige hoofdzetel van cementbedrijf CBR.

De opmerkelijke gevel van het gebouw bestaat uit 756 gebogen betonnen modules, met karakteristieke ovale ramen. Met de evenwijdige lijnen die elkaar opvolgen, heeft het negen verdiepingen tellende gebouw een monolithische uitstraling. De sculpturale vormen, destijds ongebruikelijk voor kantoorgebouwen, gaven aanleiding tot een nieuwe stroming in de Belgische architectuur. Het leverde Brodzki in 1980 een plaats op in de tentoonstelling ‘Transformations in Modern Architecture 1960-1980’ van het Museum of Modern Art in New York.

Fosbury & Sons’ oprichters Stijn GeeraetsMaarten Van Gool en Serge Hannecart (LIFE) werden meteen verliefd op de bijzondere gevel van het pand. Hoe meer ze ook de binnenkant – met daarin ongelooflijke aandacht voor details – en omgeving ontdekten, hoe meer ze vielen voor het totaalpakket. Stijn Geeraerts: “Het karakter van het gebouw, de geschiedenis, de uitzonderlijke architectuur, de geest van de tijd waarin het werd gebouwd: het past volledig bij ons. En het heeft niet alleen een buitengewone architectuur, het is ook super functioneel.”

Fosbury & Sons ‘Boitsfort’ – waarom is rond Brussel de Engelse benaming haast altijd een kopie van de Franstalige? – is 7000 vierkante meter groot,  verdeeld over zeven van de negen verdiepingen. Er zijn ook drie ondergrondse parkeerverdiepingen. Buiten de suites (privé kantoorruimtes) en de ateliers (gedeelde privé kantoorruimtes), zijn er nog tal van plaatsen in gedeelde ‘workspaces’. Zo is de gelijkvloerse lobby met bar de uitgelezen plek om gezellig & productief te werken én mensen te ontmoeten. F & S Boitsfort heeft een capaciteit van 600 plaatsen en er kunnen 250 verschillende bedrijven – of bedrijfjes – terecht.

Deze nieuwe coworkingplek verzorgt haar leden met een restaurant door Coffeelabs en een gezellige Bar Giorgio, die vanop de achtste verdieping een panoramisch uitzicht biedt over het Zoniënwoud. Vijtien luxe vergaderruimtes met al wat je daar nodig hebt, een grote eventruimte (de lobby) en Bar Giorgio zijn te huur voor leden en niet-leden. Net als het auditorium met groot scherm dat plaats biedt aan 75 personen. Er zal ook ruimte zijn voor kunst, in samenwerking met galeries en  kunstenaars. En omdat voor alles een app bestaat tegenwoordig lanceert Fosbury & Sons er ook een: daarmee kunnen leden meeting rooms boeken, maar ook connecteren en elkaar uitnodigen voor bijvoorbeeld een koffie, een lunch of een partijtje poolen. 

Het ontwerpbureau Going East van interieurarchitecten Anaïs Torfs en Michiel Mertens heeft het gebouw bedacht met een luxe interieur met een vooral warme uitstraling. Daarbij hielden ze veel rekening met de bestaande structuren en de door de architect bedoelde identiteit van het gebouw. In 2019 opent Fosbury & Sons nog twee andere Brusselse vestigingen, een op de Albert II-laan (F&S ‘Albert’) en een aan de Gossetlaan (F&S ‘Alfons’).

Fosbury & Sons ‘Boitsfort’, Terhulpensesteenweg 185, 1170 Watermaal-Bosvoorde.

Foto’s © Jeroen Verrecht


door