Tour d’horizon langs Belgische architectuurparels

Er wordt gelachen met onze ‘ugly Belgian houses’, maar wie focust op wat mooi is, weet dat België een architecturale schatkamer is. In ons land vind je prachtige gebouwen, zoals de Koninklijke serres in Laken, de Art Nouveauwoningen van Victor Horta of sterke voorbeelden van naoorlogs modernisme, zoals de Sint-Ritakerk van Léon Stynen. De meeste daarvan zijn ontstaan op de tekentafels van grote – maar vaak ook bescheiden – Belgische architecten. En enkele op die van internationale toparchitecten, zoals de intussen overleden Amerikaan en Pritzker Architecture Prize-winnaar Gordon Bunshaft. En het goeie nieuws is: 94 van die parels staan nu in het nieuwe Best Buildings Belgium. Een heerlijk boekje om thuis in te grasduinen of om mee op stap te gaan, op zoek naar de indrukwekkende gebouwen zelf.

Helemaal nieuw is deze architectuurgids niet. In 2012 gaf Luster al Belgium’s Best Buildings uit. Maar deze tweede editie bevat twintig extra gebouwen en ook de boeiende ‘lijstjes’ achteraan het boek kregen een update en werden uitgebreid. Daarin geven 42 gerenommeerde architecten, architectenbureaus en architectuurkenners hun persoonlijke top 10 van de allersterkste Belgische gebouwen van de vorige en deze eeuw. Zo krijg je als lezer honderden tips over locaties met boeiende panden, die lijstjes zijn al een schat op zich. Vierennegentig daarvan komen uitgebreider aan bod, met telkens een of twee foto’s en een pagina met wat achtergrondinformatie.

Een aantal gebouwen zijn bekend uiteraard, zoals De Grote Post in Oostende, van De Gentse architect en Le Corbusier-bewonderaar Gaston Eysselinck of de Boekentoren van Henry van de Velde. Andere bouwwerken komen en kwamen minder aan bod in nationale media, zoals de Braembibliotheek in Schoten of zijn wat vergeten, zoals het Vierwinden-woonerf van Willy Van Der Meeren in Tervuren. Maar zowel voor de bekende als minder bekende gebouwen is de Nederlands- & Engelstalige informatie altijd boeiend om te lezen. Al is ze kort en bondig, toch steek je er nog veel van op, ook als je er maar even de tijd voor hebt. Kortom: Best Buildings Belgium is een prima architectuurboekje voor naast de sofa, in de auto of zelfs op het toilet.

Best Buildings Belgium is 234 pagina’s dik en haal je in huis voor 21 euro. En omdat dit een boekje is naar ons hart, publiceren we vanaf begin 2019 regelmatig enkele foto’s en bijbehorende tekst hier op ZNOR magazine, als voorproevertje.

[wzslider interval=”2000″ transition=”‘slide’”]

 


door