300 bizarre Belgische bezienswaardigheden

Bij de Antwerpse uitgeverij Luster verschenen de laatste jaren ‘The 500 Hidden Secrets city guides’, een reeks handige boekjes met ‘geheime’ locaties in toeristisch aantrekkelijke steden. Ze maakten er over Antwerpen, Gent en Brussel. Maar ook over Bangkok, Miami, Tokyo, Los Angeles, San Fransisco, Londen en vele grote Europese steden. De reisgidsen trakteren je – in het Engels – op korte stukjes over  plaatselijke bijzonderheden. Soms over ietwat toeristische plekken, zoals het Citadelpark in de Gentse editie, maar meestal over onbekendere kleine parels zoals lokale brouwerijen, fijne koffiebars, verrassende winkels of opvallend architecturaal werk. Met hetzelfde opzet bracht Luster zopas  Hidden Belgium uit, net als de andere Belgische edities samengesteld door Derek Blyth, een Schotse journalist die al meer dan 25 jaar in België woont. En er nogal verslaafd aan is.

Een reisgids over je eigen land, het lijkt iets voor buitenlandse toeristen. Want de must sees ken je intussen wel. En je leest kranten en magazines, je hebt het gevoel dat België niet zoveel geheimen meer telt. Tot je een boekje als Hidden Belgium doorbladert. Natuurlijk ken je wel wat verscholen of bizarre Belgische bezienswaardigheden, zoals de ‘Abandoned Boeing’ in Wetteren of de ‘Normandie’ in Koksijde. En weet ook wel waar Mu.zee en Le Grand Hornu te vinden zijn. Of dat je lekker kan eten in de Oesterput en een frisse Stella extra goed  smaakt in Leuven Central. Maar van de meer dan 300 tips zijn er ook veel waar je nog nooit van hoorde, en die je zin doen krijgen in een ontdekkingsreis in eigen land. En vele van de wat bekendere suggesties herinneren je eraan dat je er allang niet meer gepasseerd bent. Of dat ze al jaren op je lijst staan, maar dat je er nog niet geraakte.

Hidden Belgium is een uitstekende inspiratiebron voor een daguitstap in de buurt. Of voor enkele dagen weg, de locaties staan vooraan in het boek per provincie overzichtelijk weergegeven, zodat je makkelijk een reisroute kan uitstippelen. De gids zelf zelf is onderverdeeld in korte hoofdstukken, per thema: hidden art, history, buildings, places, experiences, adventures, landscapes, shops, food, cafes & nights. Ideaal om je citytrip te plannen, zonder weer eens het vliegtuig te moeten opstappen. Dat kan je deze keer gerust achterlaten, in Wetteren.

Hidden Belgium door Derek Blyth, met foto’s van Roel Hendrickx, in huis te halen voor nog geen 20 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 


door