Surf & Stay: reisgids die doet dromen

Veerle Helsen werkte voor bladen als De Morgen Magazine, Sabato en Knack Weekend. Ze was er journaliste, coördinator én chef lifestyle met een uitgesproken voorliefde voor design en architectuur. Leuke, inspirerende jobs. Maar na vele jaren vond ze dat ze erin vastzat. En dus besloot ze – na vijf jaar twijfelen – dat goeie, comfortabele leven te onderbreken voor een verre reis. Helemaal alleen, zonder haar partner, met een oude camper als vaste metgezel. Naar een 100-tal surfspots in Spanje en Portugal. Daarover schreef ze een warm boek, Surf & Stay. Over prachtige surf- en kampeerlocaties, over waar je lekker kan eten en goed tot rust kan komen. En over de surf community natuurlijk. Het werd een verdraaid mooi boek, zonnig en enthousiast. Het torent boven vele andere reisgidsen uit doordat het over veel meer gaat dan alleen maar surfen of nice places to be. Het is tegelijk een verslag van haar persoonlijke zoektocht, weg van de dagelijkse sleur, een nieuwe wereld in, andere horizonten tegemoet. Zo worden de zee en dat surfen ook metaforen voor de ontdekkingstocht die ze maakte. Een tocht die aanstekelijk werkt en je ertoe aanzet zélf ook te dromen, en het lef te hebben die dromen waar te maken.

Dat de auteur in haar vorige leven de betere lifestylebladen maakte, merk je meteen in deze nieuwe Surf & Stay. Vlot geschreven, veel en grote foto’s, alles hapklaar geserveerd, met tal van concrete tips ook, tot de coördinaten van alle surfspots toe. Ja, van alle soortgelijke boeken die we de laatste jaren in handen kregen, is dit een van de betere. Je ziet dat er met veel liefde en vakmanschap aan gewerkt is, dat er gezocht is naar een goeie mix van wetenswaardigheden, interviews, woorden en beelden. En je merkt het aan de details. Zoals de zandkleurige cover, de mooie inhoudstafel die danst op een kustlijn en de playlist voor wie zelf ook zo’n tocht wil wagen. Of de uitsmijter met verhalen over wat er allemaal misging tijdens haar tocht, een kant van de medaille die vaak ontbreekt in alles-is-fantastisch lifestylestukken.

En er is nog een ander zeldzaam ingrediënt voor een surf- en reisgids: Veerle Helsen laat je haar droom mee beleven, je reist met haar mee, als zat je zwijgzaam mee te genieten op een passagiersplaats in haar 19 jaar oude RivieraZe vertelt met veel warmte en respect over de mensen die ze ontmoet. Over haar vrienden en hun overleden zoon Connor wiens naam ze gaf aan de camper, zodat ook hij mee was. Over het geluk dat schuilt in een mooi uitzicht of zelfs in een moeizame surfsessie. En over de rust die je vindt door te reizen, en die sowieso al wat meer in de lucht hangt in Spanje en Portugal. Daardoor krijgt deze nieuwe uitgave meteen ook een menselijke, persoonlijke inslag die je zelden vindt in dergelijke boeken. Je krijgt een enthousiasmerend verhaal dat gaat over je vrijheid herwinnen op een warm schiereiland dat zich van zijn mooiste kant laat zien. Je geniet van wat je ziet en van wat je leest. Het boek is zoals Veerle Helsen zelf schrijft ‘het moeilijkste magazine dat ik ooit maakte’. Ze is er met verve in geslaagd.

Surf & Stay, een boek voor surfers en niet-surfers, voor op salontafels of in campers, uitgegeven bij Lannoo, 308 pagina’s, net geen 35 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door