Intussen bij Ikea: de kat kan de Kallax in

Ooit was Billy de bekendste Ikeakast. Maar intussen is Kallax allang de meest verkochte wandmeubel bij de Zweden. Geen wonder dus dat ze voor hun nieuwe katten- en hondencollectie Kallax-inzetstukken bedachten om je favoriete huisdieren er een plek in te geven. En in de pas gelanceerde LURVIG-serie zitten wel meer slimme vondsten. Want als ze bij Ikea iets nieuws aanpakken, dan gaan ze niet over één nacht ijs, ook nu weer maakten ze hun huiswerk heel erg goed.

In het persdossier lezen we dat honden en katten veel voor ons betekenen en dat Ikea het tijd vond om iets terug te doen voor onze viervoetige vrienden. Fijn idee, waar zowel de dieren als de baasjes wel bij varen. Maar het is in de eerste plaats een slimme uitbreiding van het gamma natuurlijk. Want in België zijn er naar schatting zo’n 3,7 miljoen katten en honden,  goed voor ongeveer 1,3 miljard omzet. Mensen met huisdieren kijken niet op een euro, en zoveel strak gedesignde spullen zijn er niet. Precies daarop spelen de Zweden in, slim!

En Ikea schiet recht in de roos. Bij het bekijken van de eerste foto’s zijn we onder de indruk. In deze collectie zitten verrassend veel mooie én goeie vondsten. En bijna allemaal met een sober Scandinavisch design. Het handelsmerk van Ikea uiteraard, maar de laatste jaren gingen ze al eens de rustiekere toer op, wat ons minder kon bekoren. Met deze LURVIG-serie is de sterke & strakke soberheid weer helemaal terug. En te koop tegen scherpe prijzen (speelbal 2,99 | naamhoudertje 0,99 | designborstel 3,99 bijvoorbeeld), dàt verkoopargument zit ook weer in de mix.

Slimme ontwerpen op maat van hond, kat én baasje


Bij het ontwerpen ging de designer van dienst – met de input van een dierenarts ook – in de eerste plaats uit van hoe de dieren zich gedragen, om er pas daarna een Ikea-designdraai aan te geven. Het vertrekpunt was dus hoe de dieren slapen, eten, bewegen, spelen. En hoe ze graag dichtbij mensen vertoeven. Een opvallend product dat daaruit ontstond is een kussen dat je zelf kan opvullen met een oude trui of deken of handdoek. Want je dieren houden van je geur en vinden het dus fijn om die ‘dichtbij te hebben’, ook als je even weg bent. Nog zo’n goed idee is het witte kattenhuis dat je in je Kallax-kast kan stoppen, waaronder je poten kan monteren of dat je aan de muur kan hangen. Die ‘slaapbox’ heeft een nauwe toegang, want ze houden van geborgenheid. En er zit ook een krabwand aan, die hoef je geen aparte plek meer te geven. Al kan dat wel, want ook daarvoor hadden ze bij Ikea een goede vondst: een krabmat die je rond eender welke tafel- of bureaupoot kan binden, zodat je geen dure – en vaak lelijke – krabpaal meer nodig hebt.

Conclusie: deze LURVIG-serie (‘lurvig’ is Zweeds voor ‘harig’ trouwens) is een schoolvoorbeeld van waartoe Ikea in staat is: strakke, slimme ontwerpen bedenken voor een zeer redelijke prijs. En helemaal assorti met je hedendaagse interieur. Huisdieren blij, baasjes blij, Zweedse kassa’s blij.

LURVIG ligt nu in de winkel, prijzen tussen 0,99 en 49,99 euro.

 


door