Photo Friction: meer vragen dan antwoorden

In het Cultuurcentrum Mechelen loopt momenteel een boeiende expo: Photo Friction. Met werk van 15 Belgische fotografen, die één ding gemeen hebben: ze fotograferen in de eerste plaats niet om iets wat bestaat op beeld vast te leggen, maar om een verhaal te vertellen. Een dat niet noodzakelijk waar is, sommigen manipuleren de beelden zelfs opvallend, of mengen oude beelden met nieuwe. Waardoor wie langer kijkt, ook meer ziet. Want in vrijwel al die foto’s zit iets verrassends, iets dat wringt ook. Er is altijd meer dan op het eerste gezicht lijkt. Dit zijn stuk voor stuk beelden die meer vragen oproepen dan ze beantwoorden. Dit is kunst.

Voor wie niet in Mechelen geraakt om dat allemaal in het groot en in het echt te bekijken, is er goed nieuws. Bij Borgerhoff & Lamberigts verscheen de gelijknamige uitgave Photo Friction met daarin de beelden deze 15: Koen Broos, Katrien De Blauwer, Filip Dujardin, Tine Guns, Pieter Huybrechts, Charlotte Lybeer, Ives Maes, Michèle Matyn, Jo Op de Beeck, Max Pinckers, Veronika Pot, Nicolas Provost, Bruno V.Roels, Arno Roncada en Lieven Segers. In het boek staan de foto’s uiteraard kleiner afgedrukt, maar het heeft ook een groot voordeel: je kan ze in alle rust bekijken, een voor een, en je tijd nemen om de verschillende lagen van het werk te ontdekken. Bij voorkeur zelfs niet allemaal na elkaar, maar gespreid over vele dagen, telkens inzoomend op enkele andere.

Dat doorbladeren en ontdekken, toont veel moois, maar doet vooral ook denken. Wat is waar, wat is niet waar? Kan een foto wel ooit dé werkelijkheid tonen? Want manipuleren we – in tegenstelling tot wat velen denken en wat ons ook zo werd aangeleerd – niet altijd wanneer we fotograferen? Alleen al door de keuze van het onderwerp en het kadreren, maak je keuzes en toon je tegelijk ook andere zaken niet. Je legt je accenten, je leidt de aandacht, of je leidt je ze af. Maar goed, als élke foto een zekere vorm van manipulatie in zich heeft, dan zijn de fotografen in deze Photo Friction meesters-manipulatoren. En dat is helemaal niet slecht bedoeld, integendeel, het is een groot compliment.

Photo Friction, bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 192 pagina’s met vooraan een mooi bijpassend kortverhaal en achteraan een stukje over elke artiest, voor net geen 40 euro. De gelijknamige expo loopt nog tot zondag 15 april 2018 in het Cultuurcentrum Mechelen.

Foto’s © Koen Broos, Katrien De Blauwer, Filip Dujardin, Tine Guns, Pieter Huybrechts, Charlotte Lybeer, Ives Maes, Michèle Matyn, Jo Op de Beeck, Max Pinckers, Veronika Pot, Nicolas Provost, Bruno V.Roels, Arno Roncada en Lieven Segers.

 

 

 

 


door