Dirk Braeckman toont Venetië in M en BOZAR

Op 26 november 2017 sloot de Biënnale van Venetië de deuren. Dat betekende ook het einde van Dirk Braeckmans tentoonstelling in het Belgische paviljoen. Het volgende hoofdstuk is nu de dubbeltentoonstelling van Dirk Braeckman in M-Museum Leuven en BOZAR Brussel. In BOZAR ligt het accent op werken die in Venetië te zien waren, in M toont de kunstenaar zijn meest recente werken.

Dirk Braeckman besloot aan het einde van de jaren 1970 fotografie te gaan studeren om zich voor te bereiden op een leven als schilder. Tien jaar later maakte hij zijn eerste typische, analoge zwart-witprints met suggestieve en ietwat raadselachtige beelden. Ze zijn herkenbaar, maar flirten toch met representatie, ontvreemding en de realiteit van wat er getoond wordt. Braeckman wil het moment van de foto langer laten duren, hij is geïnteresseerd in een zekere spanning of ervaring, zonder anekdotisch te worden. Zijn zoektocht naar krachtige, innemende beelden vindt zijn oorsprong in de kunstgeschiedenis, en dan vooral in de schilderkunst.

De tentoonstelling in Venetië vormt het vertrekpunt voor de dubbeltentoonstelling van Dirk Braeckman. In M krijg je de experimentele kant van Braeckman  te zien. In twee zalen gunt de kunstenaar je een unieke blik in zijn donkere kamer en toont hij kleiner werk op papier. Zijn onderzoek naar nieuw media komt ook aan bod. Zo realiseert hij een grote projectie op maat van M. In BOZAR toont Braeckman een twingtal werken op maat van de architectuur van Victor Horta. Centraal staan zijn monumentale prints, nieuw werk en een selectie oudere beelden die in het verlengde van Venetië liggen.

Dirk Braeckman legde in de voorbije 25 jaar een uitgebreide portfolio aan. Als fotograaf bezet hij een aparte plaats binnen de visuele kunsten. Hij heeft deelgenomen aan verschillende exposities, zoals solotentoonstellingen in M – Museum (Leuven), LE BAL (Parijs), BOZAR (Brussel), De Appel (Amsterdam) en S.M.A.K. (Gent). Hij wordt vertegenwoordigd door Zeno X Gallery Antwerp waar hij sinds 2001 tentoonstelt. Hij stelde onlangs ook tentoon in de Thomas Fischer Gallery in Berlijn en de RoseGallery in Santa Monica. Braeckmans werk maakt deel uit van privéverzamelingen en publieke collecties wereldwijd, zoals die van FRAC Nord-Pas de Calais, Sammlung Goetz, FNAC Paris of het Musée d’art contemporain et moderne in Straatsburg.

De tentoonstellingmaakster van dienst – Eva Wittocx – is senior curator in M – Museum Leuven, waar ze het hedendaagse kunstprogramma verzorgt met bijzondere aandacht voor solotentoonstellingen, zowel van opkomende als van gevestigde kunstenaars. Ze schrijft regelmatig over hedendaagse kunst en cureert het jaarlijkse performancefestival Playground. Van 1997 tot 2006 was ze curator in het S.M.A.K., van 2006 tot 2009 in het kunstencentrum STUK en van het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2017.

Bij de tentoonstelling voor de Biënnale van Venetië verscheen een nieuwe monografie over het werk van Dirk Braeckman bij Koenig Books Londen: een selectief overzicht van Braeckmans praktijk, waarin de klemtoon ligt op recent werk. Het bestaat uit 167 beelden en 3 teksten in het Engels door Douglas Fogle, Hubertus von Amelunxen en Eva Wittocx, curator van de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen. Het boek is te koop voor € 39,80.

Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx werden aangesteld door minister Gatz om in 2017 ons land te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. De terugkeertentoonstellingen in België liggen in het verlengde van deze opdracht. Tentoonstelling BOZAR: 01.02 – 29.04.2018 Tentoonstelling M-Museum Leuven: 02.02 – 29.04.2018

// Met dank aan M en BOZAR voor deze bijdrage // Foto’s ©Dirk Braeckman ©Sarah Bruyninckx


door