Henry van de Velde Awards 17: de winnaars

Vanavond reikt Flanders DC de Henry van de Velde Awards 2017 uit in BOZAR. Tien ontwerpers, bedrijven en designproducten gaan met de prestigieuze award naar huis. De Henry van de Velde Awards bekronen sinds 1994 – bijna 25 jaar al! – goed design. Ze zijn een ode aan de diversiteit, de noodzaak en de impact van design. De uitreiking vindt plaats in BOZAR. Daar opent ook de gratis tentoonstelling met winnaars én genomineerdenn, ze loopt nog tot en met 15 april 2018.
Om je als ZNOR-lezer als eerste op de hoogte te brengen van de winnaars, geven we hieronder het onversneden overzicht, samen met het juryverslag voor de Lifetime Achievement Awaerd, de Company Award en de Young Talent Award.


LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD: Bart Lens 

De honorering van een ontwerper of ontwerpstudio die minstens 30 jaar actief is en op economisch, maatschappelijk en/of cultureel vlak nationaal, maar zeker ook internationaal, impact gehad heeft met zijn/haar designactiviteiten. De Henry van de Velde Lifetime Achievement Award gaat naar Bart Lens.

De jury: Bart Lens wil als architect impact hebben op de leefomgeving.  Naast gebouwen ontwerpt hij ook objecten waarmee wij ons omringen. 
Lens transformeert wat reeds bestaat. Tijdens het creatieproces observeert hij hoe mensen zich omringen met objecten en hoe ze zich bewegen in de ruimte. Meer en meer vertrekt hij vanuit de materialen waarbij de traditionele verwerking belangrijker wordt. Lens creëert sensibiliteit en sfeer, maar wel als wezenlijk onderdeel van de totaliteit van de leefomgeving.
De jury waardeerde deze visie en consequente aanpak en oordeelde dat hij een bijzonder evenwichtig oeuvre ontwikkelde. Maar er is meer. In zijn opdracht bij Bokrijk profileerde hij zich met het project Bokrijk brandmerkt als ambassadeur van het ambachtelijk erfgoed. Hier brengt hij heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal, door vakmensen en ontwerpers van vandaag en morgen samen te zetten. Dit was doorslaggevend in de keuze van de jury.

www.lensass.be


COMPANY AWARD: Verilin 

De prijs voor bedrijven, organisaties en overheden die designers en vormgeving strategisch inzetten voor hun bedrijf of instelling. Hiermee wordt goed opdrachtgeverschap in relatie tot design beloond. Belangrijke criteria zijn de mate van professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. De Henry van de Velde Company Award gaat naar Verilin.

De jury:  Verilin produceert luxueuze linnen collecties voor tafel, bed en interieur. Voor de realisatie van deze pure, authentieke producten combineert het Kortrijkse familiebedrijf zestig jaar vakmanschap met een sterke drang naar innovatie. Verilin is bovendien een 100% lokaal, Belgisch verhaal.
De derde generatie, Ilse en Anne-Sophie Dedeken, specialiseerde zich verder in maatwerk en werken regelmatig samen met sterrenchefs, kunstenaars en designers. Daaruit groeien weer nieuwe ideeën voor innovatie. 
Doorslaggevend voor de jury zijn de zware investeringen van Verilin in diepgaand en innovatief onderzoek. Nieuwe weefgetouwen geven alsmaar nieuwe mogelijkheden waardoor ze een unieke positie bekleden in de markt.

www.verilin.be


YOUNG TALENT AWARD: Sep Verboom   

De stimuleringsprijs voor een jong talent of bureau dat maximaal 10 jaar actief is binnen de sector. Bij de beoordeling staat de ontwerper of het bureau centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio.De Henry van de Velde Young Talent Award gaat naar Sep Verboom.

De jury: Industrieel ontwerper Sep Verboom (1990) is een kind van zijn generatie: idealistisch, maar nuchter, lokaal én globaal, collectief eerder dan individueel, communicatief ook. De (verre) toekomst houdt hem het meest bezig. En dat waardeerde de jury zeer. Duurzaamheid, in de hele brede zin van het woord, is de rode draad doorheen zijn aanpak, zijn objecten, en de manier waarop hij zich bewust als duurzaam ondernemer opstelt. Sep wil mensen duurzame alternatieven aanwijzen voor de klassieke industriële productie en mensen bij elkaar brengen en laten samenwerken om zo openingen te vinden in het systeem. Momenteel werkt hij zowel voor de industrie als voor ngo’s.
De jury beschouwt Sep Verboom als een schoolvoorbeeld van wat de ontwerper de dag van vandaag moet zijn: niet alleen maker en bedenker, maar ook inspirator en connector, en natuurlijk: wereldverbeteraar.

www.boomin.be


ECODESIGN AWARD BY OVAM: Post-Couture Antwerp

The Post-Couture Collective biedt een alternatief voor het huidige over producerend mode-systeem door een nieuwe methode te ontwikkelen voor de productie van duurzame, betaalbare en gepersonaliseerde kleding.  De Post-Couture Antwerp modellen werden ontwikkeld door 5 Antwerpse mode-ontwerpers.

www.postcouture.cc


PUBLIC AWARD: Theomatik

Het favoriete product van het publiek krijgt via een online stemming de Henry van de Velde Public Award. De 18 Design Solution nominees komen hiervoor in aanmerking. Theomatik wint de Henry van de Velde Public Award 2017.

Theomatik is een tafelhulpmiddel om mensen met één functionele arm zelfstandig te laten eten, zowel thuis als op verplaatsing. Het idee kwam van Theo Willen, Frédéric Boonen goot het voor Jessa Ziekenhuis in een handig ontwerp.

www.boonendesignstudio.be


COMMUNICATION AWARD:  communicatie heropening Museum Plantin-Moretus

Kastaar bedacht een origineel plan voor de promotie van de heropening van het Museum Plantin-Moretus, trok met twee mobiele drukpersen de Antwerpse straten op en ontwierp een eigen museumshop-collectie op basis van 16de eeuwse illustraties uit het archief.

www.kastaar.com


DESIGN-LED CRAFTS AWARD: Tableskin

Tableskin is een tactiel tafellaken en servetten. De tekening is een linnen vertaling van een harige dierenhuid. Tableskin is 100% Belgisch, ontworpen door Lore Langendries en gemaakt bij Verilin.

www.lorelangendries.com


EFFICIENCY AWARD: Dubio

Dubio is de baksteen met schaduwlijnen die de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen wekt. Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt. Roel Vandebeek ontwierp deze baksteen voor Nelissen Steenfabrieken.

www.itsaroel.be


EVERYDAY LIFE AWARD: Stubs

Met Stubs ontwikkelde Frank Ternier voor Labt vier kleurrijke en stapelbare stoelen die samen één geheel vormen. De pure look hebben de krukjes te danken aan de geknikte pootjes, een verder op zich onopvallend detail.

www.atelierternier.be


HEALTHCARE AWARD: Colli-Pee

Colli-Pee is een slim toestelletje voor een gegarandeerde en gestandaardiseerde collectie van eerste fractie urine. Dat is de eerste 20 ml van de plas. Deze sterk geconcentreerde urine zorgt voor een betere detectie van infectieziekten en kanker. Voxdale ontwikkelde de Colli-Pee voor Novosanis.

www.novosanis.com


De catalogus van de Henry van de Velde Awards 17 is te koop in de BOZAR bookshop voor 14 euro. 

 

 


door