Alessi haalt mosterd bij de Etrusken

Alessi stelde zopas haar Extra Ordinary Metal-collectie voor. Daarvoor dook het Italiaanse designmerk in het eigen verleden, waaruit het zestien ontwerpen selecteerde voor een make-over. Want deze bekende, al eerder op de markt gebrachte designobjecten, werden nu uitgevoerd in messing. Dat is een legering van koper en zink, ook wel ‘geelkoper’ genoemd omwille van de kleur, die zelfs wat wegheeft van goud. En dat oogt wel chic.

De techniek waarmee ze bij Alessi tegelijk uitpakken, is nog straffer. Het geeft de voorwerpen iets waardoor je ze blijft vastpakken en bekijken. Op de schalen, schotels en dienbladen zitten immers talloze opstaande puntjes, in intrigerende patronen waaraan de Italiaanse wiskundige Fibonacci – of Leonardo da Pisa zoals hij eigenlijk heette – aan de basis ligt. Die man bedacht dat de breuk 1,618/1 de basis is van sterke, mooie verhoudingen in de natuur. De gulden snede is een bekende toepassing ervan, maar ze is ook  terug te vinden in bijvoorbeeld de manier waarop zonnebloempitten geplaatst zijn. Of zelfs bij de vermeerdering van bloembollen, die elk jaar met een goeie 60% zou toenemen, dat is ongeveer een factor 1,618. En precies die verhouding zit nu ook verwerkt in de nieuwe producten van Alessi.

Het trendy ‘gouden’ uiterlijk en de stipjes met patronen die zelfs lijken te bewegen, verheffen verschillende van deze nieuwe ontwerpen boven het origineel.  Voor die verrassende stipjes doken de Alessi-designers trouwens nog veel verder in het verleden. De inspiratie voor de techniek die Etruskisch granulaat heet, vonden ze bijna drieduizend jaar terug. Dat granulaat verwijst naar de kleine korrels die bovenop het oppervlak lijken te liggen. En het Etruskisch naar de verfijnde beschaving vanaf zowat 1000 voor Christus, die zeer beslagen was in onder andere bronsgieten. En toen ook al mooie juwelen maakte met soortgelijke technieken.

Het moeilijke voor Alessi was dit via een industrieel proces te produceren. Daarin zijn ze goed geslaagd, al wordt elk voorwerp nog ongeveer tien minuten gepolijst, stuk voor stuk, met de hand. Dat maakt ze wat duurder, maar met prijzen van 40 tot 190 euro zijn deze objecten toch nog betaalbaar. En dankzij de speciale behandeling tegen corrosie, gaan deze messing voorwerpen extra lang mee. Leuke wetenswaardigheid: het Alessi-logo op elk voorwerp verbergt een gaatje, dat bij de productie nodig is om de stukken te kunnen ophangen en de beschermende coating te kunnen aanbrengen. Allemaal erg goed doordacht, daar in het Italiaanse Crusinallo.

De Extra Ordinary Metal-collection werd in 80 landen tegelijk gelanceerd en ligt ook bij ons nu in de winkel. 


door