Slow Cabins: onthaasten in de volle natuur

Nadat de Slow Cabins vorige maand al als attractie te zien waren waren op het Festival van de Architectuur in Antwerpen, betrokken betalende gasten zopas het allereerste exemplaar in de volle natuur. Daar blijft het niet bij, want over twee weken opent het tweede ecologische vakantiehuis. En de oprichter plant zelfs Slow Cabins in andere Europese landen zoals Nederland en Zwitserland.

Het concept beantwoordt perfect aan een nieuwe behoefte: net nu we blootstaan aan almaar meer prikkels, zowel in real live als online, hebben we ook meer nood aan rust en stilte. Denk maar aan het snel stijgende succes van yogalessen of allerlei vormen van meditatie. Die bestaan al vele jaren, maar net nu boomen ze. Daarop speelt de Antwerpse ondernemer Xavier Leclair handig in. Wie enkele dagen de connectie met de natuur én zijn geliefden wil herontdekken, kan een huisje huren, met een basic maar aangenaam comfort, aan de rand van velden en bossen.

Is dat terug naar de tijd van voor de smartphones en tablets? Gedeeltelijk maar. Verblijven op een mooie plaats zonder te veel afleiding is inderdaad terug naar vroeger. Maar de Slow Cabins zijn tegelijk ook innoverend, en in die zin vooruitstrevend. Elk vakantiehuis functioneert volledig autonoom: zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit die ter plekke wordt opgeslagen, het opgevangen regenwater wordt dankzij filters drinkbaar en het ecologische droogtoilet heeft geen riolering nodig, want wat na filtering overblijft gaat gewoon de composthoop op. Ook interessant: deze off grid-woningen hebben geen funderingen nodig en kunnen makkelijk weer weggehaald worden, om ergens anders dienst te doen. Dit initiatief past in de zoektocht naar een meer circulaire wereld, met minder afval, meer natuurlijke materialen en low impact-processen. Zo komt er binnenkort ook een douche in de cabins die nog maar 3 i.p.v. 50 liter water verbruikt.


De Slow Cabins zitten zo duurzaam mogelijk in elkaar.
 Niet alleen de gebouwen maar ook alle meubels zijn uit hout vervaardigd, wat een goeie manier is om het in bomen opgeslagen CO2 nuttig te gebruiken, zonder dat het meteen terug in de atmosfeer terechtkomt. De winterkoude verdrijf je met twee infraroodpanelen, en voor echt barre momenten staat er een hoogrendementskachel klaar. Niét stoken is milieuvriendelijker misschien, maar ons hart heeft ook wat warmte nodig, en tegen een brandend houtvuur kan geen enkele ander verwarmingstoestel op. Trouwens, als je het hout gewoon laat rotten in het bos, komt de CO2 ook gewoon weer vrij. Dan liever de in- en uitwendige mens ermee verwarmen af en toe.

De eerste Slow Cabin staat in Bosland, aan het Lommelse Kattenbos. Maar om de ervaring extra spannend te maken, geven de verhuurders doorgaans de precieze bestemming niet prijs. Bij de boeking blijft het juiste adres geheim, de wegbeschrijving krijg je later en pas bij aankomst ontdek je je exacte verblijfplaats. En er zijn nog meer leuke aspecten aan het nieuwe verblijfsconcept. Zo geven ze je bij aankomst een reeks tips over de buurt, zodat je niet per se het hele weekend in je cabin moet blijven hangen. Als je wil bezorgen ze je ook een slow breakfast– en een slow dinner-mand. Zodat je dat wel kan als je wil: winkels vermijden en helemaal opgaan in de natuur en in elkaar, een heel weekend lang.

Momenteel zitten er twee woningtypes in het aanbod. Het eerste is een ARK Shelter van 34 m², een idee van o.a. de ex-Sint-Lucasstudent Michiel De Backer, ideaal voor 2 personen. Dit is ook het model dat net is opengegaan in Bosland, het arrangement heet in Slow Cabins-termen ‘Time for Two’. Het tweede model, een ‘church cabin’ van de Poolse designer Tomek Michalski,  is ruimer en perfect voor een gezin met 2 tot 3 kinderen. Vandaar de naam: ‘Time for Family’. De prijzen bedragen respectievelijk 195 en 215 euro per nacht, extra’s als ontbijt- en dinermanden niet inbegrepen. Dat is niet goedkoop, maar tenslotte zijn fitnessabonnementen, yogalessen en superfoods dat ook niet. En wie weet werkt deze trage vorm van genieten, ver weg van de drukte van elke dag, nog beter ook.

Reserveren kan je op de Belgische website van Slow Cabins, later komen er ook extra adressen in Europa op de Engelstalige site. Begin december 2017 ging ook een Slow Cabin voor twee open in Wuustwezel.
Update april 2024: in Vlaanderen blijkt dit concept problemen te ondervinden met de omgevingsregelmentering voor de afgelegen plaatsen waar de cabins werden geplaatst, vaak in landbouwzone. Vandaar dat het momenteel niet meer mogelijk is te boeken.

 

 


door