Componibili van Kartell: 50 jaar jong

Wat is écht goed design? Daarvoor is er geen betere scherprechter dan de tijd. Wat na meer dan 50 jaar nog altijd fris oogt en sterk overkomt, is véél beter dan gemiddeld. Dat sommige designers erin slagen een product te bedenken dat moeiteloos die tijdtest doorstaat, bewijst de nieuwe expo ‘Tribute to Componibili. 50th Anniversary.‘ die zopas neerstreek in het ADAM, het ‘Brussels Design Museum’, onder het Atomium.

Deze tentoonstelling van het award-winning Kartellmuseo in Milaan– opgericht in 1999, met een collectie van 8000 designobjecten – reist de wereld af en koos voor zijn derde stop het ADAM. Logisch, want daarin huist sinds enkele jaren het vroegere Plasticarium, helemaal gewijd aan plastic design. Precies dat is het materiaal dat de Componibili-reeks zo vernieuwend maakte, in 1967, 50 jaar geleden. Maar even innovatief was het modulaire van het concept: je kon meubels zelf samenstellen, met of zonder wielen, met of zonder deurtjes, hoog of laag. Zo werd het een collectie waarbij je zélf de functie bepaalde. De kastjes waren niet langer op voorhand al aan een plek zoals woonkamer, slaapplaats, keuken of badkamer toegewezen. Dit gaf de koper een grote vrijheid. Ja, dit idee was helemaal een kind van de jaren 60.

Ook baanbrekend, in die tijd: de Componibili-meubels werden bedacht door Anna Castelli Ferrieri, de eerste vrouwelijke architect van Milaan. En tegelijk een succesvolle ontwerpster zo weten we nu. Want Elisa Storace – curator van de expo en al vele jaren in dienst van Museokartell – wist ons bij de opening van de expo te vertellen dat de Componibili-reeks nu, 50 jaar nadat ze in productie gingen, nog altijd in de top 10 staat van de best verkochte items bij Kartell. Dat zegt genoeg over de uitzonderlijke kwaliteit en bewijst dat zelfs kleine plastic meubeltjes groots design kunnen zijn. Want de tijd liegt niet.

Op de relatief kleine tentoonstelling aan de ingang van het ADAM kom je via foto’s en video’s meer te weten over Anna Castelli Fierrieri, krijg je een inkijk in de onstaansgeschiedenis van de Componibili-reeks, de kleurevolutie door de jaren heen en je krijgt ook een groot aantal interpretaties van internationale designers te zien, zoals Ron Arad, Mario Bellini, Antonio Citterio, Ferruccio Laviani, Piero Lissoni, Alberto Meda, Alessandro Mendini, Angela Missoni, Nendo, Fabio Novembre, Emilio Pucci, Philippe Starck, Tokujin Yoshioka er Patricia Urquiola.

Tribute to Componibili. 50th Anniversary nog tot 21 januari 2018 in ADAM, Belgiëplein 1, 1020 Brussel. Open elke dag van 10 tot 18 uur, behalve op dinsdag. 

[wzslider transition=”‘slide’”]

 

 

 

 

 

 


door