Herfst? Haal wat planten in huis!

Momenteel hangt er nog wat indian summer in de lucht, maar straks is het weer helemaal herfst. Tijd om terug ons huis in te duiken, op zoek naar wat ze in Denemarken hygge noemen. En wat past daar helemaal bij? Wat groen, écht groen. Met  planten die de donkere maanden mee kleur geven. Precies daarover verschenen bij WPG twee boeken: ‘Cactussen en andere vetplanten’ van Emma Sibley en ‘Planten in huis’ van Sophie Lee. Van Britse auteurs, vertaald dus, maar goed, over het kanaal weten ze wel wat van planten. En het moet niet altijd Vlaams zijn wat er op de salontafel ligt. 

Het kleinste – de oorspronkelijke titel is trouwens The little book of cacti and other succulents – is meteen ook de simpelste van de twee. Een hippe felgroene cover met fluoroze letters, een korte inleiding met wat weinig illustraties  en daarna 60 planten en evenveel pagina’s met info. Telkens krijg je eerst een alinea met wat wetenswaardigheden, dan de Latijnse naam en vervolgens nuttige info over hoeveelheid licht, water, standplaats, bloei en snoei. Dus prima voor wie leuke planten zoekt, ze graag snel op zicht uitkiest en vervolgens wil weten hoe je ze lang gezond houdt. Niet meer, maar ook niet minder. Simpel dus, en dat is geeneens slecht bedoeld.

Aan Planten in huis hebben liefhebbers een grotere kluif. Daarin natuurlijk ook veel kamerplanten, inclusief cactussen en andere vetplanten. Maar het is ook een inspirerend werkboek, vol handige tips en duidelijke tekeningen over hoe je het een en ander precies moet doen. Zoals planten verzorgen, water geven (ook als je met vakantie bent), verpotten, potten ‘marmeren’, bonsais snoeien, plantenhangers of terrariums maken, enzovoort. Met ook interieurfoto’s die je tonen welke planten in welke woonkamer passen. En het boek heeft oog voor het gezonde effect van meer groen in huis, in een apart hoofdstuk vertelt Sophie Lee zelfs welke soorten de binnenhuislucht extra zuiveren. Ons oordeel: een interessante nieuwe uitgave, zowel voor beginners als voor wat meer ervaren groenliefhebbers.

Cactussen en andere vetplanten, Emma Sibley, MBooks/WPG, 144 pagina’s, 14,99 euro.
Planten in huis, Sophie Lee, MBooks/WPG, 160 goedgevulde pagina’s, 19,99 euro.

 

 

 


door