Al architectuur wat de klok slaat

Begin september zijn hoogdagen voor wie van architectuur houdt en graag eens buitenkomt. Want vanaf 8 tot 17 september loopt in Antwerpen het eerste Festival van de architectuur, op zondag 10 september is er Open Monumentendag en in het weekend van 23 en 24 september kan je recente woningen gaan bekijken tijdens Mijn Huis Mijn Architect.

Om met het eerste te beginnen: het nieuwe Festival van de architectuur kiest als gaststad Antwerpen, allicht niet toevallig de plek waar het organiserende Vlaams Architectuurinstituut (Vai) zich bevindt. Wat zo interessant is aan het programma: het brengt architecten, kunstenaars, performers, ontwerpers én burgers samen om te kijken, te luisteren én te praten over wonen, over architectuur, over de impact ervan op de omgeving en het leven zelf. Want dat is de essentie van dit festival: architectuur is belangt ons allemaal aan, het is ook ieders verantwoordelijkheid, ook die van u en ik. Een mooi en zinnig uitgangspunt.

Interessant is ook dat het Vai op 10 september samenwerkt met Herita, de organisator  van de Open Monumentendag. Voor de klassieke Dag van de architectuur selecteerden master- en doctoraatsstudenten op vraag van het Vai immers 20 gebouwen met de mooiste combinaties van oud en nieuw die in het kader van de Open Monumentendag te bezoeken zijn: van de kerk van Circusplaneet in Gent over de architectenwoning van Jozef Schellekens in Turnhout tot de Kapel De Waterhond in Sint-Truiden (foto © Toon Grobet). Stuk voor stuk bouwwerken met een bijzondere architecturale geschiedenis en/of een bijzondere hedendaagse invulling.

En voor wie ook inspiratie wil opdoen in pas bedachte en gebouwde gezinswoningen, is er op zaterdag 23 en zondag 24 september Mijn Huis Mijn Architect, georganiseerd door de Orde van Architecten – Vlaamse Raad. Na registratie op de website en soms na een afspraak, kan je in 125 projecten zomaar rondlopen, ideeën opdoen en praten met de bewoners en architecten. Van de drie evenementen is dit het meest commerciële, zo vragen ze bij het registreren uitdrukkelijk of je bouwplannen hebt en of je meer informatie wilt krijgen later. En op elke plek die je bezoekt moet je ook een gepersonaliseerd ticket achterlaten. Maar goed, wie wil bouwen of verbouwen gaat op zoek naar architecten en bedrijven om mee samen te werken, zo gek is die wederzijdse interesse niet. En wie alleen maar wil kijken, kruist gewoon de ik-wil-later-info-optie niet aan, dat kan ook.

Festival van de architectuur van 8 tot 17 september, Open Monumentendag & Dag van de architectuur op 10 september, Mijn Huis Mijn Architect in het weekend van 23 en 24 september (Foto © Steven Massart, architect Bruno Van Besien).

 

 

 

van de Open


door