Magritte ontsluierd: boek naar ons hart

Onze bekendste surrealistische kunstenaar is 50 jaar dood en dus is het al René Magritte wat de klok slaat. In expo’s uiteraard, zoals in het Magritte Museum in hartje Brussel, het Magritte Huis in Jette,  en vanaf 21 september bijna een jaar lang in het Atomium. Of nog tot 3 september in de zomerse Magritte Experience, met 3D-ervaringen en al, op het strand en in het casino van Knokke-Heist. En voor wie het nog specialer wil: bij de hippe kleermakers van Café Costume, kan je nu vesten bestellen met een Magritte-voering, in verschillende versies.

Voor wie na al dat moois van de drukte wil bekomen, of wie de deur niet uit wil, hebben we een gouden tip: het boek Magritte ontsluierd van Eric Rinckhout. Hij toont daarin 50 (!) werken van de kunstenaar uit allerlei periodes, zodat ze een uitstekend overzicht geven over zijn oeuvre. Uit elk schilderij plukt hij vier details. Bij Magritte zijn dat elementen zoals bijvoorbeeld een borst, een wolk, een pijp of een schaamstreek. Die bespreekt hij, aan de hand daarvan legt hij het specifieke werk – en de werkwijze van René Magritte – uit. Dat doet hij met telkens maar een kort stukje tekst, met enkele zinnen die helemaal raak zijn. Wie een artiest met zo weinig woorden, met zoveel eenvoud kan vatten is er haast zelf een. Dankjewel Eric Rinckhout, voor zo’n heldere taal, die in de wereld van expo’s en vernissages al eens ontbreekt. Dit is een zuiver, boeiend boek, helemaal naar ons hart.

Magritte ontsluierd is in het Nederlands, Frans of Engels te koop voor 24,99 euro. Bij WPG verschenen intussen ook De zaak Magritte van Toni Coppers, René Magritte, het onbereikbare bereiken van Siegfried Gohr en het jeugdboek Magritte – Vogel Wolk Bolhoed.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Beelden © C.H. ADAGP Paris & Thomas Sweertvaegher


door