Het Wilde Ding van Bouchez en Van Severen

Het Design museum Gent reserveerde de bovenste verdieping van haar achterbouw voor het werk van Maarten Van Severen (1956-2005). Vijf jaar lang zijn er wisselende expo’s waarbij zijn ontwerpen de dialoog aangaan met die van andere designers en kunstenaars. Zopas onderging de expo zo’n wissel, wat vroeger dan voorzien. Directe aanleiding was het boekje van Hilde Bouchez, met als titel ‘Het Wilde Ding’.

Deze nieuwe uitgave bevat zowat de helft tekst en de helft ‘wilde’ luchtfoto’s, genomen vanop haar balkon. Die beelden zijn wat vreemd, en op het eerste gezicht nodigt het boekje niet erg uit om te lezen. Het is klein, staat nogal vol, en op de tekstpagina’s zijn er weinig visuele rustpunten. Maar eens je eraan begint, neemt het je mee, doorheen zinvolle essays, die veel verder gaan de lichte lifestyle- en designstukjes die je vaak leest. Hilde Bouchez gaat op zoek naar de kern van een goed ontwerp, naar de sprankel die het van binnenuit verlicht en je aanspreekt. Dus niet het gladde van vele commerciële producten, maar iets ‘wilds’ dat de ontwerper erin legde, iets dat dingen een ziel geeft, verheft boven het alledaagse. En hen tegelijk ook beter bestand maakt tegen de tand des tijds. Want is dat niet hét kenmerk van beter design?

Dat idee sprak Marij De Brabandere – Maarten Van Severens weduwe – erg aan, en samen met Hilde Bouchez maakte ze daarvan ook de leidraad voor de nieuw samengestelde expo. Want ook dat wilde was essentieel in het werk van Van Severen. Als je de door Vitra geproduceerde bestseller – de strakke .03 stoel – bekijkt zou je het niet direct zeggen, maar voor de designer moesten ontwerpen ook een warme ziel hebben, er moest bij voorkeur een leven van af te lezen zijn. Zo hield hij erg van onbehandelde houten tafels, waarop je met de jaren meer en meer gebruikssporen zag. Of hij schuurde zelf ontwerpen in aluminium tot ze krassen droegen. Want dan pas waren ze wild genoeg.

> Hilde Bouchez, Het Wilde Ding, 304 pagina’s, paperback, 20 euro
> De vernieuwde Maarten Van Severen-expo ‘Het Wilde Ding’, vanaf nu in het Design museum Gent

 


door