Het geheime leven van kleuren

Sommige boeken maken meteen indruk, omdat ze door hun doorgedreven soberheid sterker zijn dan alle andere. Zo ook het pas bij Meulenhoff uitgebrachte ‘Het geheime leven van kleuren‘, een vertaling van The secret lives of colour, van Kassia St Clair. Want al gaat dit boekje van de eerste tot de laatste pagina over kleuren, er staan helemaal geen foto’s of andere beelden in. Dat soort franjes hoefde niet. Want de verhalen die de auteur vertelt over 75 courante én verrassende kleuren zijn al bont genoeg.

In het eerste, korte deel van het boek vertelt Kassia St Clair – een designjournaliste die jarenlang een column over kleuren schreef in het Britse Elle Decoration – je vooral wat dat zijn, kleuren. Ze geeft een wetenschappelijke introductie over golflengtes, over de 120 miljoen staafjes in ons oog, over de 6 miljoen kleurgevoelige kegeltjes op ons netvlies, en ook over het subjectieve interpreteren van kleuren. Want niet iedereen ziet ze altijd op dezelfde manier.  Ze gaat ook in op het verschil tussen kleur die je ziet (alle kleuren samen vormen dan wit) en kleuren waarmee je verft (hoe meer je mengt, hoe meer je richting zwart gaat). Daarnaast leer je ook meer over de functie en betekenis van kleuren doorheen de geschiedenis. Want waarom waren klassieke schrijvers vaak grote tegenstanders van kleur? Je leest het op pagina 29.

Maar goed, dat is maar de inleiding. Het alleraantrekkelijkste aan dit boekje zijn de wetenswaardigheden over de vele kleuren die er bestaan. Een blik op de inhoudstafel doet trouwens meteen je mond openvallen van verbazing. Want wat blijkt? Van een groot aantal kleuren heb je nog nooit gehoord, of bij sommige benamingen had je niet meteen aan een kleur gedacht. En ze klinken soms verduiveld goed. Zoals bijvoorbeeld: izabel, guttegom, orpiment, gember, huid, Mountbatteroze, vlo, rosso corsa, hematiet, krapak, drakenbloed, orchilla, Tyrisch purper, wede, verdigris, elektrisch blauw, terre verte, buff en git.

Telkens krijg je anderhalve à twee pagina’s historische en andere weetjes over de kleur. Dat klinkt misschien wat saai, maar dat is het hoegenaamd niet, het is heerlijk om het allemaal aan de weet te komen. Zoals over wit, de meest zuivere kleur, die statig overkomt, en op sommige plekken zelfs de kleur is an de dood, zoals in China. Maar ook bij ons was er ooit een link, denk maar aan het wit kalken van huizen tijdens pestepidemies. Het boekje onderscheidt trouwens verschillende soorten wit, ook dat is interessant. Maar ook andere kleuren roepen vragen op. Waarom heeft beige een imagoprobleem? Waarom werd Oscar Wilde met een geel boek onder de arm gearresteerd? Waarom wordt blond bij vrouwen geassocieerd met seksueel verlangen? Of: zit er écht urine in Indisch geel?

Kortom: een heerlijk boekje dat geen beelden nodig heeft om je kleurrijke verhalen te vertellen over bekende en ook minder bekende kleuren. Ideaal om af en toe een stukje in te lezen. Of in één ruk meegezogen te worden van de ene boeiende kleur naar de andere.

Het geheime leven van kleuren, uitgeverij Meulenhoff, bij ons verdeeld door Lannoo, 366 pagina’s, 24,99 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 


door