Buitengewoon Belgisch Bouwen, deel 4

Onlangs verschenen: de nieuwste editie van Buitengewoon Belgisch Bouwen, een uitgave van At Home Publishers in samenwerking met Lannoo. Het is deel 4 al, het moet zijn dat deze formule werkt. Wat is de succesformule dan? Een boek, dik als een baksteen, met recente hedendaagse gezinswoningen van – zoals ze het op de cover zeggen – toparchitecten. De essentie van elk project wordt telkens in een tiental overzichtelijke pagina’s samengevat. Je krijgt vooral heel veel foto’s, maar ook interviews met de architecten over het hoe en waarom van elk ontwerp. En met ook enkele (klein afgedrukte) grondplannen voor een goed overzicht.

Het boek geeft je een prima beeld van elk gebouw, zowel het exterieur als het interieur, maar ook van de integratie in de omgeving. Er zitten wel opvallend veel zeer omvangrijke woningen in de selectie, die toch wel een grote impact hebben op die omgeving. Terwijl we zo vaak horen dat we kleiner moeten gaan wonen, en de beschikbare ruimte beter benutten. Maar bon, het is dan ook ‘Buitengewoon’ Belgisch Bouwen, dan mag je je wel aan wat uitzonderlijke ontwerpen verwachten, ook qua grootte. En je krijgt ook wel enkele knappe rijwoningen voorgeschoteld, huizen met een meer ecologisch uitgangspunt of extra creatieve ideeën, zoals een gebouw met betonnen grasdallen als opvallend centraal kenmerk. De pas gebouwde projecten zijn bedacht door gevestigde waarden, maar ook door nieuw, opkomend talent. Voor elk wat wils dus, al blijft het toch vooral een inspiratieboek voor wie het een maatje meer mag zijn. Of voor wie daarvan wil wegdromen, in zijn of haar bescheiden sofa.

Buitengewoon Belgisch Bouwen 4, At Home Publishers i.s.m. Lannoo, 468 pagina’s, 49,99 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 


door